DOGAĐANJANASLOVNICA

Međunarodni dan arhiva u Slatini obilježen otvorenjem izložbe „Slatinski biser“ – pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba „Slatinski biser“ – pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe, nastala zajedničkom suradnjom Državnog arhiva u Virovitici i Zavičajnog muzeja Slatina, a na temelju gradiva koje se čuva u tim ustanovama, kao i u Državnom arhivu u Osijeku te drugim dostupnim izvorima…

Na samom početku sve prisutne je pozdravila ravnateljica slatinskog muzeja Dragica Šuvak koja se tom prigodom zahvalila ravnateljici Državnog arhiva u Virovitici Dijani Cenger i njezinom timu na suradnji i pomoći, odnosno što su prihvatili ideju da se povodom njihovog dana organizira izložba koja je posvećena slatinskoj temi koja je jedan dio slatinskog identiteta, pjenušcu koji je proizveden u Slatini po prvi puta u Hrvatskoj po šampanj metodi. Isto tako izrazila je zadovoljstvo što je pjenušac i danas moguće nabaviti, ne taj ali pjenušac Slatinski biser kojeg proizvodi vlasnik vinarije Stari podrum, Ivan Halas koji je uz brojne predstavnike Grada Slatine, gradskih institucija, javnog i kulturnog života Slatine i Virovitice, te predstavnike Općine Sopje na čelu s načelnikom Berislavom Androšem, također nazočio otvorenju izložbe.

Iako je ove godine glavna tema Međunarodnog dana arhiva bicikl, odnosno 200-a obljetnica patenta, na tragu dugogodišnje suradnje sa slatinskim muzejom, Državni arhiv u Virovitici ipak je izabrao pjenušac, pojasnila je ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger.
U razdoblju od 2012. do 2015. godine virovitički je arhiv preuzeo preko 130 000 preslika dokumenata iz njemačkog Državnog arhiva u Valkenburgu koji se odnosi na virovitičko vlastelinstvo zajedno s imanjem u Slatini, u razdoblju kada je s njim upravljala kneževska obitelj Schaumburg-Lippe, a koje je otkrila upravo prof. Dragica Šuvak istražujući povijest Slatine. Tako je krenula cijela priča, te je virovitički Državni arhiv sredstvima Ministarstva kulture otkupio spomenute dokumente.

Autori izložbe su prof. Stanislav Artuković i Zoran Šimić iz Državnog arhiva u Virovitici te povjesničarka umjetnosti Martina Gavran, kustosica u slatinskom muzeju koja je i predstavila izložbu.

Cijelu ovu zanimljivu priču pozdravio je gradonačelnik Denis Ostrošić u ime Grada Slatine čiji je brend i Slatinski biser, a odnedavno o tome svjedoči i natpis na ulazu u grad, da je Slatina grad prvog hrvatskog pjenušca, te izložbu proglasio otvorenom riječima, – boca pjenušca je bila prisutna za svaku svečanu priliku, i danas je, a bit će i sutra.

Svečanost otvorenja svojim su nastupima uveličali učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina: Leona Lončarević,  učenica 5.r. klavira čiji je učitelj Miloš Cvjetković, Viktorija Sertić učenica 6.r. tambure pod vodstvom učiteljice Martine Tepeš, te Ena Knežević, učenica 6.r. saksofona čiji je učitelj Ivan Manjkas, a u pratnji korepetitora Josipa Jagušića.

Nakon otvorenja izložbe, Ivan Halas je poveo goste u obilazak vinarije Stari podrum, gdje je ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak nastavila ovu zanimljivu priču.

Kroz drugu polovicu 19. i početkom 20. stoljeća, njemačka plemićka obitelj Schaumburg-Lippe ostavila je neizbrisiv trag u povijesti Kraljevine Hrvatske i Slavonije, napose u Virovitičkoj županiji. U tom razdoblju izgrađene su ciglane, pilane, tvornica stakla, tvornica šećera, pecare alkohola, tvornica pjenušca, gostionice, škole, crkve…, uređene su ceste, pruge i druga značajna infrastruktura, zasađene su šume, vinogradi i voćnjaci…, a to je (za ono vrijeme), bio početak korištenja naprednih tehnika poput onih u proizvodnji pjenušca.
Kneževska obitelj Schaumburg-Lippe imala je veliki doprinos u gospodarskom, kulturnom i društvenom razvoju ovoga kraja, gdje se posebno ističe tvornica pjenušca koja je počela s proizvodnjom 1864., a već 1867. njezini proizvodi su našli put do izloga i stolova pojedinih zagrebačkih trgovina i gostiona. Kvaliteta pjenušca „Slatinski biser“ osigurala je knezu dobitak počasne diplome i velike kolajne na Gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1891. Nakon što je obitelj Schaumburg-Lippe 1911., nažalost odlučila prodati svoja imanja u Hrvatskoj, tvornica pjenušca iz Slatine preseljena je u mađarski Villány, no slatinska vinarija ponovno piše svoju povijest, a u kvalitetu današnjeg pjenušca posjetitelji su se mogli uvjeriti kušanjem „Slatinskog bisera“ na domjenku kojim je završila svečanost otvorenja izložbe u Slatini.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button