NASLOVNICAŽUPANIJA

Međunarodna konferencija projekta DaRe to Connect

Tijekom proteklog tjedna (14. i 15.travnja) održana je Znanstvena konferencija projekta Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa, akronim: DaRe to Connect, DTP2-007-2.3.

Konferenciji je prisustvovalo 50-ak sudionika iz 24 zemlje kojima se proteže Zeleni pojas Europe, a iz Hrvatske su sudjelovali članovi projektnog tima projekta Dare to Connect iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije – ravnateljica Tatjana Arnold Sabo, Sanja Janković i Vladimir Juhaz.

Prvog dana, konferencija je bila vrlo interaktivna, podijeljena u 3 dvadesetominutne sesije po svega 4 člana u kojima su, nasumično izabrani sudionici, raspravljali na zadane teme te se tako pobliže upoznali i bolje razumjeli individualnu problematiku u različitim područjima Zelenog pojasa. Nakon uvodne teme o utjecaju Covid pandemije u svakoj od zemlja sudionica, govorilo se o trenutnim izazovima s kojima se susrećemo u svojem radu na području europskog Zelenog pojasa, a naposljetku se tematizirala važnost osobnih sastanaka, odnosno što ćemo, poučeni trenutnim iskustvom obavezne socijalne distance, u budućnosti raditi drugačije, jednom kad se situacija „vrati u normalu“.

Glavni cilj Asocijacije je povećati svijest javnosti o Zelenom pojasu Europe kao ekološkoj mreži koja povezuje visoko vrijedne prirodne i kulturne krajolike, poštujući ekonomske, socijalne i kulturne potrebe lokalnih zajednica.

Drugog dana, nakon uvodne riječi predstavnika nositelja projekta dr. Martina Kube iz bavarskog ogranka njemačkog BUND-a, riječ je preuzeo prof. dr. Thomas Wrbka sa Sveučilišta u Beču inače projektnog partnera zaduženog za radni paket 3 (Interconnected Green Belt).

Sudionici su mogli čuti općenito o projektu i zahtjevnom procesu implementacije, nakon čega je Martin Neuwirth iz austrijske Agencije za zaštitu okoliša prikazao konkretne rezultate usporedbom preliminarnih satelitskih snimaka i provedenih istraživanja.

U Pilot području 5 – područje rijeke Drave u Virovitičko-podravskoj županiji – satelitske su snimke terenskim istraživanjem potvrđene u više od 90 % (točnije 98,65 %), čime se potvrđuje pouzdanost odabrane metodologije i instrumenata, a dobivene rezultate možemo smatrati visoko pouzdanim.

Stefan Fuchs s bečkog Sveučilišta je prezentirao tzv. Connectivity functionality indeks (CFI). Riječ je o indeksu kojim se vrednuje potencijal uspostave ekoloških koridora nekog područja. Na primjeru područja rijeke Drave u Virovitičko-podravskoj županiji važno je bilo saznati da se nalazimo u regiji vrlo dobrog stanja, gdje svojim stručnim i praktičnim radom moramo djelovati u smjeru očuvanja povoljnog stanja, a ne restauracije, kako je slučaj u većini istraživanih pilot područja duž Zelenog pojasa.

U popodnevnom dijelu, Lucas Ende sa austrijskog Zavoda za zaštitu prirode sudionicima je prezentirao kako ekološki koridori imaju učinak na zaštićene vrste te na uravnoteženi odnos između funkcionalnosti i zaštićenih vrsta kroz specifične primjere zaštite.

U nastavku, Gebhard Banko iz austrijske Agencije za zaštitu okoliša prezentirao je na koji način poboljšati povezanost ekoloških koridora iznimne biološke raznolikosti Europskog zelenog pojasa u pilot područjima provedbe projekta (nacionalne i regionalne baze  podataka, krajobrazni potencijal putem povijesnih karata, novi podaci utvrđeni na kartama), nakon čega je dr. Martin Kuba iz bavarskog ogranka njemačkog BUND-a kao primjer povezivanja zaštićenih područja duž Europskog zelenog pojasa naveo prekogranično povezivanje staništa na području Bavarske šume.

Alexander Stipsits je predstavio film o području Zelenog pojasa Europe i osobe sa kojima je u svakoj od 24 zemlje napravljen intervju.

U popodnevnom dijelu konferencije, sudionici su mogli birati jedno od 3 tematska područja u čijoj panel raspravi žele sudjelovati, a predstavnici Javne ustanove sudjelovali su na panelu Projekti trenutno u provedbi.

Konferencija je završena zajedničkom prezentacijom moderatora svih panela i raspravom sudionika.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button