DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

„Medin med“ Darija i Biljane Medved iz Kozica

Kozičani Dario i Biljana Medved počeli su se baviti pčelarstvom 2013. godine te su otvorili OPG Biljana Medved. Njihov je pčelinjak smješten u kozičkim brdima gdje rado primaju goste i zaljubljenike u prirodu kakvi su i sami. Tako su ugostili i gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića koji je ovom malom ali vrijednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu došao izraziti potporu, kako svoju, tako i Grada Slatine koji prati, ne samo rad poduzetnika već i OPG-a, kućnih radinosti i svih onih koji ostvaruju svoju egzistenciju na slatinskom području.

Kako doznajemo ova se četveročlana obitelj pčelarstvom počela baviti više iz hobija budući da su istinski zaljubljenici u prirodu i vole boraviti na svježem zraku osobito u kozičkim brdima.

– Krenuli smo s 2 košnice ne znajući praktično ni što je pčela ni što je matica, trut ili radilica, ni koja je uopće razlika između njih, a kamoli kako teče proizvodnja meda.
No tada smo krenuli s edukacijama, slušali iskustva drugih pčelara i iako nismo baš bili u financijskoj situaciji, jer u taj su posao u početku potrebna znatna ulaganja, ipak smo se odvažili na taj pothvat. Malo po malo stjecanjem znanja i iskustava kroz proteklih sedam godina stigli smo do 65 košnica.
I sada se još učimo jer cijeli život je jedna velika škola u kojoj stalno morate obnavljati i nadopunjavati svoje znanje, – rekao nam je Dario Medved, te dodao:

– Hvala Bogu supruga i ja smo zaposleni, jer da živimo samo od pčelarstva bilo bi neizvjesno i vrlo teško, primjerice, par godina unatrag prinosi su podbacili osobito bagrem od kojega se na našem području očekuju najveći prinosi, i po količini i po lakoći za plasman na tržištu jer taj je med najtraženiji. Prošle smo godine imali oko 400 kg bagremovog meda, a na taj broj košnica trebali smo imati najmanje duplo. Proljeće je bilo koliko-toliko dobro, od livade smo izvadili toliko da imamo za sebe.

No ne damo se, radimo i dalje, javili smo se i na natječaj preko LAG-a Marinianis te smo na taj način uredili prostor za vrcanje meda te nabavili svu potrebnu opremu, a uredili smo i mali skladišni prostor. Napravili smo i dodatni broj košnica, a sve bi to bilo jako teško bez spomenutog projekta pomoću kojega smo i mogli opstati u tom poslu.
Iako nam predstoji još ulaganja, nismo u nekakvom minusu pa se nadam da će nam u narednom periodu biti lakše, – rekao je Medved.

Istaknuo je kako su sretni unatoč poslu kojega ima jako puno jer treba uskladiti posao u tvrtki i rad na pčelinjaku na kojemu se nerijetko zadrže i do ponoći.
I kada se ne radi na pčelinjaku preko zime, opet je tu dosta posla na dezinficiranju opreme, košnica, okvira, pripremanja, otapanja voska kako bi na proljeće, kada „bukne“ sezona sve bilo spremno.

Plan ove obitelji je doći do pedesetak košnica o koliko se mogu brinuti uz posao, a Dariju i Biljani sve više pomažu i sinovi, srednjoškolac Bruno i njegov mlađi brat Ivan koji je u 6. razredu osnovne škole.
Uz pčelinjak, na imanju su uredili i manji voćnjak i vrt čijim su plodovima obogatili svoju ponudu pčelinjih proizvoda tako da se u njihovom asortimanu nalaze i razni džemovi s medom, lješnjaci u medu…

– Treba dosta rada da se održi i ovaj broj košnica što sada imamo, stoga ćemo vidjeti što nam budućnost nosi.
Zadovoljni smo što na našem stacionaru nema ničega puno, ali ima svega pomalo jer tu je i crnogorično drveće i stari stoljetni hrastovi tako da smo jedni od rijetkih pčelara koji u zadnjih par godina imamo i medljike koja je inače pomiješana s livadskim medom. Jedne je godine pak bila čista, tamna, gotovo crna i gusta, prava kvalitetna medljika. Uz bagrem na ovom je području i veliki broj divlje trešnje što također predstavlja veliko bogatstvo za pčelarstvo.

Zbog svega toga u ovih par godina od kada se bavimo pčelama, prvotni nam je hobi prerastao u ljubav prema pčeli ali i prema našem selu, našem gradu i cijelom slatinskom kraju, kada znamo da je korist višestruka. Nije da pčela samo donosi med, ona čuva opstanak biljnog svijeta, pa tako i nas samih, – zaključio je Medved.

Ovaj se OPG umjesto na prodaju u rinfuzi na veliko, odlučio na samostalni plasman svojih proizvoda te je osmislio vlastitu ambalažu, odnosno etiketu na kojoj je osim naziva OPG-a „Medin med“ koji asocira na njihovo prezime i obiteljski posao, nalaze i obilježja Grada Slatine i Hrvatske kako bi se na prvi pogled vidjelo da proizvodi OPG-a Biljana Medved potječu iz vlastitog, stacionarnog pčelinjaka, da su domaći, hrvatskog porijekla i sa slatinskog područja budući da njihove pčele kruže u radijusu od nekoliko kilometara od pčelinjaka u Kozicama.

– Cilj nam je na tržište plasirati 100% prirodni domaći med i ostale pčelinje proizvode, kao autohtoni proizvod slatinskog kraja što naš med zaista i je. Osim na kućnom pragu najviše nas je veselila prodaja na sajmovima gdje je veliki protok ljudi uz druženje s drugim pčelarima i razmjenu iskustava i raznih informacija koje nam mogu pomoći u daljnjem radu. Na žalost toga već duže vremena nema zbog situacije s koronavirusom, a mi ćemo se u iščekivanju boljih vremena boriti kako znamo i umijemo te graditi imunitet vlastitim pčelinjim proizvodima, – zaključila je vlasnica OPG-a „Medin med“ Biljana Medved.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button