NASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

Matica slovačka Miljevci tijekom prosinca darivala najmlađe povodom blagdana sv. Nikole, organizirala Advent u Miljevcima i održala Izvanrednu skupštinu

Tijekom prosinca kao i svake godine tradicija je članova Matice slovačke Miljevci Hrvatsko-slovački dom u Miljevcima i prostor oko njega „obući“ u blagdansko ruho. Tim povodom organizirano je nekoliko radionica na kojima su izradili prigodne ukrase i vrlo atraktivne skulpture kako bi ovo vrijeme došašća, najljepše doba u godini, učinili još ljepšim.

Imali su pune ruke posla oko uređivanja dvorišta svog društvenog doma ali su uspjeli napraviti svoju malu „božićnu čaroliju”.
Svaki ukras je izrađen ručno, adventski vijenac su radili od trupaca i ukrasili borovim granama mašnama i raznim drugim ukrasima. Miljevački bor krase starinski ukrasi poput „mačka u vreći”, lanaca od papira i obojanih oraha. Na taj su način stariji članovi sve te stare običaje nastojali prenijeti na najmlađe članove svoje Matice, a svatko od njih je s radionice otišao s novim znanjima i vještinama kako bi i oni nastavili običaje kako su to prije radili naši stari.
U njihovom dvorištu uz adventski vijenac i ukrašeni bor, stoje i snjegovići koji su napravljeni od automobilskih guma.

Ovim uređenjem započelo je vrijeme Adventa u Miljevcima, a članovi Matice slovačke Miljevci će cijelo vrijeme došašća moći uživati uz prigodna druženja na kojima će naravno biti i tradicijskih jela i slastica kojima će također dočarati božićno vrijeme svojih predaka.

Nije izostala ni priredba povodom blagdana Svetog Nikole koji je došao darivati  najmlađe članove Matice slovačke Miljevci.
Na samom početku djeca su se predstavila kratkim recitacijama, a zatim su otpjevali dvije prigodne pjesme „Milujeme Mikulaša” i „Zajtra pride Mikulaš”.
Pohvalio ih sv. Nikola, no ove je godine bio malo zahtjevniji pa im je dao i mali test koji su uspješno riješili i tako zasluženo dobili svoje poklone.

Nakon kratkog programa i podijele poklona, Matica slovačka Miljevci održala je i Izvanrednu skupštinu na kojoj su jednoglasno usvojeni plan rada i financijski plan udruge za 2024. godinu.

(Mihaela Feldi; Izvor: Ana Birčić; Foto: Željka Kraljik, Jasna Matota)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button