DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAUDRUGE

Matica hrvatska Ogranak Slatina 2023. godinu zaključila susretom svojih članova i sudionika natječaja „Mirko Jirsak“

Večeras je u Zavičajnom muzeju Slatina upriličen susret članova Matice hrvatske Ogranka u Slatini i sudionika natječaja „Mirko Jirsak“ kojima su se između ostalih pridružili i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić i kustos Zavičajnog Muzeja Srđan Đuričić.

Dobrodošlicu i srdačne pozdrave uputila im je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga, te najavila glazbeni dio večeri koja nije mogla bolje započeti jer lijepa riječ i glazba čine čudesan spoj.

Ovu su svečanost svojim nastupima uveličali mlade glazbenice slatinske Glazbene škole Milka Kelemena Lara Fadljević, učenica 2. razreda tambure, koja je izvela Pierponteove Zvončiće i Matea Funtek, učenica 5. razreda tambure izvedbom Rock zvončića J. Beala. Obje su učenice nastupile uz korepetitorsku pratnju prof. Martine Tepeš.  

Večer je nastavljena u veselom tonu i blagdanskom ozračju uz još jednu zahvalu na sudjelovanju sudionicima i članovima Povjerenstva natječaja Mirko Jirsak.

Slatinski je Ogranak pokrenuo nekoliko projekata, jedan od njih je upravo ovaj koji je pokrenut u okrilju Dana Mirka Jirsaka.

– Nakon što je 2004. tiskana zbirka 101 pjesma, povodom 100. obljetnice pjesnikova rođenja 2009. godine održan je okrugli stol posvećen djelu našega zavičajnika, a 2017. pokrenuti su Dani Mirka Jirsaka koji se svake godine održavaju u studenom, u mjesecu njegova rođenja. Njihovim održavanjem obogaćujemo kulturnu baštinu grada, dajemo mu ljepotu i puninu, a našem pjesniku i prozaiku rođenom pod okriljem slatinskog neba stvaramo počasno mjesto i trajan spomenik u srcima Slatinčana i poštovatelja njegove zavičajne riječi. Godine 2020. raspisan je 1. natječaj „Mirko Jirsak“, a ove je godine proveden 4. po redu, – istaknula je predsjednica Varga te se zahvalila svima koji svojim pričama o našoj Slavoniji doprinose spomenu na slatinskog zavičajnika.

O uspješnosti provedenog četvrtog natječaja „Mirko Jirsak“ govorio je predsjednik stručnog Povjerenstva, prof. Damir Balković uz kojega su za vrednovanje pristiglih priča bili zaduženi Snježana Tot, Mateja Vilček, Sanja Mrzljak Jovanić i Elvira Vujčić.     
Tom je prigodom istaknuo zahvalu na hrabrosti kojom su kroz svoje priče podijelili s čitateljima dio sebe te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Na natječaj je pristiglo četrnaest priča, a nagrađene novčanim nagradama bile su: ”Prijenosna Slavonija” Nives Opačić koja je osvojila 1. mjesto, 2. mjesto osvojila je priča „Pijesak u kosi” Gordane Samardžija, dok je 3. mjesto osvojila priča „Svatovska“ Tomislava Šovagovića.

Posebnu pohvalu uz prigodni dar osvojile su četiri priče s jednakim brojem bodova: “Imendan, to sveto ime djedovo“ Ive Mijatovića, „Bauer“ Natalije Bajer, „Isti sam sokol“ Nikice Banića i „Jutros rano čim je zora svanula“ čiji je autor Hrvatin Bunjevčev Slatinjanin.

Potom je predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga uz čestitke nazočnim sudionicima ali i pojedinim gostima uručila knjigu „Mirko Jirsak i Slatina“ koja je ove godine na glavnoj skupštini Matice hrvatske nagrađena Zlatnom poveljom MH.

– Ponosni smo što smo osim brončanim i srebrnim poveljama naš Ogranak obogatili i Zlatnom poveljom, – istaknula je Varga te se kratkom kronologijom osvrnula na rad tijekom ove, 2023. godine koju je ocijenila plodonosnom budući da su članovi proveli 20-ak aktivnosti i kvalitetnih projekata.
Na kraju je u prigodi vremena došašća, najljepšeg kršćanskog blagdana svima zaželjela blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu.

Pohvale slatinskom Ogranku Matice hrvatske na provedbi natječaja „Mirko Jirsak“ uputili su pojedini sudionici natječaja istaknuvši njegovoj značaj na zavičajnoj kulturnoj sceni, a to su iz „prve ruke“ ispričali Ivo Mijatović i Marija Kenjerić.

Budući da je susret održan u galerijskom prostoru Muzeja sudionici su imali prigodu razgledati nedavno otvorenu izložbu Slatinskog likovnog kluba SLIK, a druženje je nastavljeno uz božićne pjesme i prigodni domjenak.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button