DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Matica hrvatska Ogranak Slatina 2022. godinu zaključila susretom svojih članova i sudionika natječaja „Mirko Jirsak“

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina upriličen susret članova Matice hrvatske Ogranka u Slatini i sudionika natječaja „Mirko Jirsak“ kojima su se između ostalih pridružili i njihovi prijatelji iz Kulturno-umjetničke udruge Voćin, te Ogranka Matice hrvatske u Virovitici.

Nakon što im je dobrodošlicu zaželio kustos Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, srdačne pozdrave uputila je i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga, te se zahvalivši svima koji su se odazvali natječaju i svojim pričama obogatili Dane slatinskog zavičajnika Mirka Jirsaka, osvrnula na rad  tijekom ove, 2022. godine.

Unatoč kratkoj kronologiji uspjela je nanizati popriličan broj aktivnosti i provedenih projekata istaknuvši kako je ovu kalendarsku godinu obilježila 180. obljetnica postojanja Matice hrvatske čijem je obilježavanju svoj doprinos dao i slatinski Ogranak. S ponosom na Matičinu izdavačku djelatnost najavila je krajem siječnja ili početkom veljače izlazak iz tiska i predstavljanje knjige Mirko Jirsak i Slatina, te se zahvalila svima koji su u proteklom razdoblju na bilo koji način pomagali rad slatinskog Ogranka Matice hrvatske.

U ozračju uspješno provedenog trećeg natječaja „Mirko Jirsak“ s istim je nazočne kratko upoznao član stručnog Povjerenstva, prof. Damir Balković uz kojega su za vrednovanje pristiglih priča bili zaduženi i Snježana Tot, Mateja Vilček, Marica Kesić, Melita Čmarec te Marija Pepelko.

Na natječaj je pristiglo dvadeset priča, a nagrađene novčanim nagradama bile su: „Putujući i skićući se Slavonijom“ Nives Opačić koja je osvojila 1. mjesto, 2. mjesto osvojila je „Suza slavonskog jelena“ Nikice Banića, dok su 3. mjesto dijelile tri priče: „Nekoliko dana u lipnju“ Nade Vukašinović, „Pleši sa mnom“ Dražena Čižeka i „Pobjeda“ Natalije Bajer.

Još su dvije priče koje su imale jednak broj bodova nagrađene knjigom Mirka Jirsaka, 101 pjesma i to: „Bosonoga“ Slavice Bakšaj i „Posljednji otkucaj“ Natalije Demirović.

Uz čestitke svim sudionicima natječaja prof. Balković je pročitao na kraju i osvrt na pristigle priče predsjednice Povjerenstva Marije Pepelko budući da sama nije bila u mogućnosti prisustvovati ovom susretu.

Kako ni najpoznatija Hrvatska jezikoslovka Nives Opačić, koja je odnijela prvu nagradu natječaja, nije uspjela doći na ovaj susret, njezinu je poruku pročitala predsjednica MH Ogranka Slatina Zorica Varga, a u kojoj je istaknula da se na natječaj javila dvaput s obzirom na blisku joj temu Slavonije i neminovno vrijeme koje nekako ubrzano prolazi, te je željela zabilježiti neke ljude i pojave dok još ima onih koji će to prepoznati.

Pohvale slatinskom Ogranku Matice hrvatske na provedbi natječaja „Mirko Jirsak“ uputili su pojedini sudionici natječaja istaknuvši njegovoj značaj na zavičajnoj kulturnoj sceni, a to su iz „prve ruke“ ispričali jedni od pobjednika prijašnjih natječaja: Natalija Bajer, Ivo Mijatović i Oliver Jukić.

Cijeli je događaj obogaćen glazbenim poslasticama iz fundusa Željka Felbara, a riječ je o uglazbljenim pjesmama Mirka Jirsaka u izvedbi hrvatskih glazbenika pod nazivom Zvuci Panonije.

Susret je nastavljen obilaskom stalnog postava Zavičajnog muzeja i izložbe Slatinskog likovnog kluba SLIK u galerijskom prostoru gdje je potom nastavljeno druženje uz prigodni domjenak.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button