DOGAĐANJANASLOVNICA

Matematika, kraljica znanosti: OŠ Josipa Kozarca Slatina po drugi put bila je domaćin transnacionalnog susreta

Od 1. do 5. srpnja OŠ Josipa Kozarca, Slatina bila je  domaćin učiteljima iz Poljske, Rumunjske i Portugala u sklopu Erasmus+ KA2 projekta „Matematika, kraljica znanosti“.

Učiteljima partnerima omogućeno je sudjelovanje u interaktivnoj radionici o kriptologiji pod vodstvom učiteljice povijesti Martine Grundler Hrale. Najznačajnija suradnja u sklopu ovog susreta ostvarena je s Odjelom za Matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Voditeljica projekta Anita Jukić dogovorila je suradnju s pročelnikom Odjela, prof. dr. sc. Kristianom Sabo, koji je u suradnji s izv. prof. dr. sc. Darijom Marković organizirao obilazak Odjela. Isto tako, izv. prof. dr. sc Domagoj Matijević i doc. dr. sc Ljerka Jukić Matić održali su dva vrlo zanimljiva i edukativna predavanja pod nazivima: „Department’s collaboration with industry“ i „Guided discovery learning, experiment and open ended task as teaching strategies for pre-service mathematics teachers“.

Značajna suradnja ostvarena je i s Uredom Virovitičko-podravske županije gdje su sudionike projekta ugostili zamjenik župana Darko Žužak i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije mr. sc. Vesna Šerepac koja je goste upoznala s projektom “Budi STEMpatičan” kojim se potiče rad s darovitom djecom. Pročelnica Šerepac tom je prigodom izrazila veliki ponos i zadovoljstvo suradnjom s ravnateljicom Ksenijom Vujanović-Juras i učiteljima OŠ Josipa Kozarca Slatina te pohvalila promidžbu naše županije putem Erasmus+ projekata.

– Ovim susretom povećali smo interkulturalne kompetencije učitelja zahvaljujući razmjeni iskustava s učiteljima partnerskih škola, smanjili komunikacijske prepreke te ostvarili različite projektne aktivnosti u lokalnom okruženju, – rekla je voditeljica projekta Anita Jukić te dodala kako su partneri imali priliku posjetiti Muzej Slavonije u Osijeku, Muzej Grada Đurđevca i izložbu „Salvador Dali“, hrvatsku Saharu, Dvorac Janković u Suhopolju, Dvorac Trakošćan, orahovačko jezero te Ružicu grad. Zanimljiva suradnja ostvarena je s Adrenalinskim parkom Duboka u organizaciji Maje Jurline, gdje je Park prirode Papuk još jednom pokazao susretljivost i spremnost na suradnju sa slatinskom OŠ Josipa Kozarca.

Tijekom tjedna učitelji su imali brojne sastanke na kojima su detaljno analizirali do sada postignute rezultate i njihovu diseminaciju te su raščlanili proračun projekta i prikazali financijska izvješća. Razgovarali su o adekvatnosti pokazatelja uspješnosti te međusobno predlagali dosad primijenjene primjere dobre prakse u radu s učenicima koji su sposobni i daroviti, kao i s učenicima koji imaju poteškoće u učenju.

Projekt pod nazivom “Matematika, kraljica znanosti” bavi se matematikom i ostalim prirodnim znanostima: biologijom, fizikom, kemijom, geografijom te engleskim jezikom i IKT-om.

– Sljedeće školske godine očekuju nas tri mobilnosti, od kojih je prva zakazana za ožujak 2020. u Rumunjskoj na kojoj će sudjelovati i učenici OŠ Josipa Kozarca. Druga mobilnost s učenicima bit će održana u svibnju 2020. u Poljskoj, a treća koja je ujedno i posljednja mobilnost u sklopu projekta, bit će održana u srpnju 2020. u Portugalu.
(Mihaela Feldi/Izvor: OŠ J. Kozarca, voditeljica projekta Anita Jukić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button