DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Mateja Fras Venus je novoimenovana jedina vatrogasna zapovjednica vatrogasne zajednice županije u Republici Hrvatskoj

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije posljednjih dana bilježi ponovno povijesne trenutke. Naime, dosadašnja prva i jedina zapovjednica vatrogasne zajednice županije u Republici Hrvatskoj stupila je prvim koracima u novi petogodišnji mandat nakon što su joj dali suglasnost i imenovali je vatrogasci Virovitičko-podravske županije, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i župan Virovitičko- podravske županije Igor Andrović.

Imenovanje vatrogasnog zapovjednika u sustavu vatrogastva je prilično specifično jer se trebaju oko iste osobe usuglasiti struka, politika i vatrogasne snage s „terena“. Dosadašnja županijska vatrogasna zapovjednica nakon odrađenog četverogodišnjeg mandata, zadržala je povjerenje svih svojih vatrogasaca, nadležnog Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Župana Virovitičko- podravske županije koji su je ponovno imenovali.

Mateja Fras Venus je naime samohrana majka troje djece te je u svojih 35 godina završila magisterij primarnog obrazovanja na Sveučilištu u Zagrebu te Visoku školu za sigurnost, smjer zaštite od požara u Zagrebu. Nakon toga je upisala doktorski studij Sveučilišta Sjever u Koprivnici koji trenutno i završava odnosno nalazi se pred obranom teme doktorske disertacije koja je usko povezana s percepcijom vatrogasne struke u Republici Hrvatskoj. Aktivno govori engleski i njemački jezik te je uspješno odradila veliki projekt za vatrogasni sustav Virovitičko-podravske županije: Vatrogasci VPŽ s pokrajinom Tirol u Austriji unutar kojeg je sa svojim vatrogascima uvezla preko 60-ak vatrogasnih vozila. Članica je Udruge roditelja Korak po korak kroz koju uspješno provodi preventivne programe sprečavanja nasilja nad ženama i djecom, članica je Radne skupine Nacionalnog plana stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva te aktivna članica niza drugih udruga koje se bave djecom, mladima te promicanjem kulture i društvenog života u manjim sredinama. Živi u malom selu Kozice, nedaleko od grada Slatine.

Završila je mnogobrojne višemjesečne tečajeve i edukacije od koji se najviše ističe stručna edukacija Oxford School of Business Administration (CBAS TM). Autorica je mnogobrojnih znanstvenih radova usko povezanih uz medije, komunikaciju i vatrogasnu struku te je autorica Priručnika za osposobljavanje voditelja vatrogasne mladeži čijeg Programa je i jedna od kreatorica.

U vatrogasnom sustavu je čitav život, počevši kao mala pripadnica vatrogasnog pomlatka, vatrogasne mladeži, natjecateljskih desetina svih uzrasta, obavljala poslove zamjenika zapovjednika vatrogasnog središnjeg društva Kladare, poslove tajnika Vatrogasne zajednice županije, predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kladare itd., a ljubav prema vatrogastvu usadio joj je otac Zdravko koji je čitav svoj život u tome.

U novom mandatu predstavljat će kao zapovjednica Vatrogasnu zajednicu Virovitičko- podravske županije s oko 4500 pripadnika vatrogasnih organizacija, članova 54 postrojbi.
(mf/Izvor: VZ VPŽ)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button