NASLOVNICAŽUPANIJA

MATEA ĐUZEL DONER: Vatrogaskinja čije je poslanje pomoći ljudima

Kao zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ-a prva je i jedina žena u Predsjedništvu HVZ-a


Predsjednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Voćin Matea Đuzel Doner (31) jedna je od dviju žena među 35 vatrogasaca koji su u Državnoj vatrogasnoj školi na Ksaverskoj cesti u Zagrebu pristupili polaganju stručnog ispita za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima i jedna od samo pet žena među 140 vatrogasaca koji su tijekom studenoga pristupili ili će još pristupiti tom ispitu. Uspješno položivši i taj ispit, ona je brojnim dosadašnjim kvalifikacijama dodala još jednu – vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

Matea Đuzel Doner rođena je 8. travnja 1990. u Virovitici, nakon osnovne škole u Voćinu i srednje u Slatini završila je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, na Veleučilištu u Šibeniku postala je stručni specijalist ekonomije za menadžment, a na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici postala je i prvostupnica ekonomije za informatički menadžment. Od 22. listopada ove godine zamjenica je predsjednika Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Željka Palkovića i time je postala članica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, prva i zasad jedina žena u tom tijelu. Pleše u folkloru, dobrovoljna je davateljica krvi, radi u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, kao odgojitelj u poludnevnom boravku, sudjeluje u edukaciji realitetne psihoterapije, a radila je i kao učiteljica njemačkoga jezika, informatike i matematike. Sve to vrijeme bavila se i dobrovoljnim vatrogastvom, suprug Ivan također je vatrogasac, a već sada sklonost prema tom pozivu pokazuju i njihova djeca, šestogodišnja Iva i trogodišnji Andreas. I uza sve to, priprema se i za polaganje vozačkog ispita za C kategoriju kako bi mogla voziti vatrogasna vozila na intervencije.

Takve uspjehe može postići samo osoba koja je iznimno ambiciozna i vrijedna, koja u svom životu zna što hoće i ima postavljene prioritete i ciljeve, koja zna organizirati svoje vrijeme i koja ima potporu obitelji.

– Moram neskromno reći da mi za sada ovakva svestranost dobro ide, a kad neka od aktivnosti kojima se bavim postane teret, svakako ću se rasteretiti. Izuzetno sam zadovoljna što imam podršku svoga supruga, koji je također vatrogasac u DVD-u Voćin, ali je također i brižan suprug i otac. Velika pomoć u organizaciji svih aktivnosti su i moji roditelji i zahvalna sam im na tome.

Andreas i Iva vjerojatno će roditeljskim stopama

Iva i Andreas ponekad se ljute što mama nije baš uvijek s njima, ali tu su Mateini roditelji, koji imaju mnogo razumijevanja za sve što ona tako uspješno radi i čuvaju djecu uvijek kad je to potrebno.

– Već i moj odabir zanimanja odgojitelja pokazuje da je moje poslanje pomoći ljudima, jednako djeci i odraslima. Uvijek sam spremna pomoći, osobito ako se ljudi nađu u određenim stresnim situacijama. Mislim da i vatrogasci rade stresne poslove jer često su prvi, a nerijetko i jedini koji dolaze pomoći unesrećenim ljudima.

U obavljanju dužnosti predsjednice DVD-a Voćin Matea ima pomoć Općine Voćin i načelnika Predraga Filića, Virovitičko-podravske županije i županijske Vatrogasne zajednice, i zahvalna je na svim potporama s pomoću kojih je njezin DVD dobio novu garažu za vatrogasna vozila i obnovljenu zgradu, a zahvalna je i vatrogascima iz austrijskog Tirola na donaciji vatrogasnih vozila.

(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Matea Đuzel Doner s kolegama u akciji


Uvijek sam bila radoznala, još od djetinjstva sve me zanima i sretna sam kad ostvarim neku svoju želju

 

RUŽIČASTE RUKAVICE

– Vatrogastvo je moja velika ljubav i nastojat ću posao zamjenice predsjednika županijske Vatrogasne zajednice obavljati savjesno, predano i na zadovoljstvo svih vatrogasaca – kaže vatrogaskinja koju je na intervencijama u vatrogasnoj zaštitnoj odjeći moguće prepoznati po rukavicama ružičaste boje, i na koju su ponosni i njezini kolege i svi mještani Voćina.

Matea Đuzel Doner pleše folklor u Kulturno-umjetničkoj udruzi Voćin

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button