NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Maloj slatinskoj katedrali vraća se oslik iz 1913., obnovljena 4 vitraja

TEMELJITA OBNOVA ŽUPNE CRKVE SV. JOSIPA


Župna crkva sv. Josipa, slatinska ljepotica koju je kardinal Kuharić nazvao malom katedralom, sagrađena je 1913. godine. Župnom crkvom postala je šest godina kasnije, kad je 1919. utemeljena Župa svetog Josipa, koja će za nekoliko dana proslaviti stotinu godina od toga velikog događaja.

Vremenske i razne druge neprilike ostavile su traga na toj sakralnoj građevini i ona je mnogo godina vapila za obnovom. Ali kako to kod nas biva, jednom nije bilo novaca, drugi put volje i odlučnosti, a treći put znanja da se taj detaljni posao odradi kako treba. Župnik, vlč. Dragan Hrgić, sve je imao osim novca, ali imao je vjernike i poduzetnike slatinskoga kraja koji su shvatili problem i još uvijek doniraju priloge za obnovu crkve, a na razumijevanje je naišao i u Ministarstvu kulture, Ministarstvu regionalnog razvoja, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini.

Temeljita obnova župne crkve počela je 2015. godine zamjenom krovišta, koje je bilo trulo i prokišnjavalo je. Nakon toga načinjena je drenaža i sustav odvodnje oborinskih voda kako bi se crkva zaštitila od vlage, jednako tako i sustav drenaže u unutrašnjosti objekta, promjena poda i ugradnja podnog grijanja. Zidovi su otučeni, a isušivanje je trajalo tri godine. Istraživanja su pokazala da su se zidovi dobro isušili pa se ove godine pristupilo žbukanju i gletanju. U isto vrijeme počela je obnova četiriju starih vitraja, koji su postavljeni odmah nakon što je crkva sagrađena. Njihova je restauracija završena i oni su ovih dana montirani na svoja mjesta. Nakon toga u rekonstrukciju će još dva vitraja u izvornom obliku, koji će biti u lađi blizu svetišta.


Oslikavaju restauratori iz Zagreba

Osim vitraja, u tijeku je oslikavanje unutrašnjosti župne crkve svetog Josipa, čime se vraća prvobitni oslik, kako je crkva bila oslikana 1913. godine. Oslikavanje izvode restauratori iz Zagreba, sve pod vodstvom požeškoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Bit će to dugotrajan posao, a i kad završi, još mnogo treba učiniti, u unutrašnjosti i na vanjskom dijelu crkve, da bi ona zasjala u svome pravom sjaju.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: P. Žarković, M.Feldi)


 

 

Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org