NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Mali „Dinosauri“ posjetili Knjižnicu

Skupina predškolaca Dječjeg vrtića „Zeko“ Slatina posjetila je danas Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina i tako započela obilježavanje Međunarodnog dana pripovijedanja i  Međunarodnog dana dječje knjige, a sve s ciljem podrške kampanji „Čitaj mi“ koja ima za cilj poticanje čitanja djeci od rođenja.

Čini se kako knjiga ima nevjerojatnu sposobnost – može nas usporiti, dati nam da predahnemo! Čim otvorite knjigu i uronite u njezine mirne dubine, više se nećete bojati uzburkanosti i prebrzog pomicanja. Odjednom ćete vjerovati da ne morate letjeti poput šišmiša kako biste hitno obavili neke „važne“ posle. U knjigama se stvari događaju tiho i precizno uređenim redom. Možda zato što su stranice numerirane, možda zato što nježno i umirujuće šuškaju dok ih listate. U knjigama događaji iz prošlosti mirno susreću događaje koji tek dolaze. Svijet knjige širom je otvoren i sretno spaja stvarnost i maštu.“ – poruka je kampanje „Čitaj mi“.

Na tom tragu knjižničarka je djeci pojasnila način posuđivanja knjiga i korištenje službi i usluga knjižnice te ih provela nevjerojatnim labirintima u kojima su naišli na zaljubljenike knjiga koji su birali štiva za svoju dušu, a zatekli su i one koji se vješto služe računalima.

Nakon što su djeca dobila na dar članstvo u Knjižnici za narednih godinu dana, odgojiteljice su na dječjem odjelu djeci čitale bajke kao i u vrtiću, te su djeca saznala da likovi poput velikog diva, maćehe ili vuka ipak stanuju u pričama.

Djeca su najprije knjižničarki prepričali priču o Janku i čarobnom grahu, a zatim poslušali priču H.C. Andersena: „Ružno pače“. Isto tako usporedili su elektroničku slikovnicu s onom koju im je čitala odgojiteljica.
Kako su djeca sama svojoj skupini nadjenula ime „Dinosauri“, mnogo ih je posegnulo za prekrasnim i bogato opremljenim slikovnicama na tu temu, a slagala su i riječi na magnetskoj slovarici.
Svaki posjet Knjižnici je jedna prava avantura posebno za djecu koja imaju besplatno članstvo do drugog razreda osnovne škole.(mf/Izvor:  Gradska knjižnica i čitaonica Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button