DOGAĐANJANASLOVNICA

Male komunalne akcije u Donjim Meljanima

Na inicijativu Vijeća Mjesnog odbora Donji Meljani, a u sklopu projekta Grada Slatine Male komunalne akcije ili komunalni prioriteti koji obuhvaćaju manje komunalne radove na područjima mjesnih odbora koji se provode prema prijedlozima građana s ciljem podizanja kvalitete njihovog življenja, u Donjim Meljanima započelo se s realizacijom dva projekta.
Prije otprilike mjesec i pol dana započelo je uređenje nogometnog igrališta na kojemu je teren u potpunosti poravnat te je posijana nova trava, demontirana je i stara ograda koja će u sljedećoj fazi radova biti zamijenjena novom, a slijedi postavljanje stativa, koje je Nogometni klub Meljani dobio sa starog slatinskog igrališta, te ostale potrebne opreme.

Paralelno s ovim radovima pristupilo se uređenju zapuštene i raznim raslinjem obrasle površine nekadašnjeg parka u Donjim Meljanima. Do sada su odrađene tri radne akcije u kojima su mještani prvotno planirali raskrčiti oko 2 hektara, no kako je park poprimao obrise svog nekadašnjeg sjaja, odlučili su nastaviti s radovima kako bi se raskrčio sav teren na površini od oko 3 hektara.
Tako bi se očistio prilaz meteorološkoj stanici u dnu parka, a plan je očistiti i postojeći ribnjak od mulja i raslinja. U skladu s tim, nekoliko meljanskih ribiča planira osnovati ribolovnu udrugu, odnosno ponovno pokrenuti, budući da je 80.-ih godina postojala ŠRU Deverika. Tako bi se ideja predsjednika MO Zlatka Borovca upotpunila te bi nakon kompletnog uređenja parka pojedini sektori bili zaduženi za njegovo daljnje održavanje pa i nova udruga za područje oko ribnjaka.

U Donjim Meljanima ima 60-ak kućanstava i baš iz svakoga bilo je odaziva na radne akcije u kojima je do sada sudjelovalo preko 100 mještana koji su i inače poznati po radnim akcijama što su im u nasljeđe ostavili njihovi stari, kao što i ove sadašnje generacije mladim naraštajima žele ostaviti u nasljeđe uređeno mjesto i radne navike.

– Prvenstveno nam je želja da našoj djeci i novim naraštajima ostavimo bogatstvo sadržaja koje do sada nisu imali, da se razvije društveni život u kompletnom mjestu. Uz uređenje i stvaranje kvalitetnog i ugodnog mjesta življenja koji je temeljni cilj, tu su razvijanje zajedništva i podizanje svijesti mještana da sami daju svoj doprinos uređenju prostora u kojem žive.
Druženje pokreće sve ove aktivnosti, jer ne vrijede sredstva koja Grad ulaže ako mi nećemo biti složni iskoristiti ih za boljitak svih, što na kraju krajeva može biti dobar primjer i Gradu ali i ostalim mjesnim odborima, na koji se način mogu iskoristiti sredstva dobivena kroz projekt Malih komunalnih akcija
, – ističu predsjednik MO Zlatko Borovec i član Petar Uher koji su se tom prigodom zahvalili svim mještanima, članovima DVD-a i Nogometnog kluba Meljani na doprinosu koji su uložili boljitku i napretku mjesta, te istaknuli izuzetnu suradnju s Područnom školom čije učiteljice ulažu puno rada i vremena u rad s djecom koja su ne samo školarci već i folkloraši, vatrogasci i nogometaši. Isto tako zahvalili su se i svima onima koji ih podupiru u ovim projektima, prvenstveno Gradu Slatini na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, te medijima koji prate njihov rad.

Plan je Mjesnog odbora da se kompletno uređenje cjelokupnog okoliša oko Društvenog doma, Parka, prostora buduće kapele sv. Ane, šetnice, dječjeg igrališta i ribnjaka s popratnim sadržajima završi u roku dvije godine, a kako napreduju radovi uvjerili su se obilaskom terena zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić i gradski vijećnici Dragan Jovanić i Darija Krznarić.

I ovonedjeljno druženje na radnoj akciji završilo je nakon napornoga rada zajedničkim objedom za koji su bile zaslužne žene Donjih Meljana koje su pripremile pravu gozbu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Petar Uher)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button