DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

LU “Fazan” Sopje – Kapinci: Kad dame krenu u lov…

Unatoč hladnom vremenu i smrzavici, u lovačkom domu LU “Fazan” Sopje – Kapinci gužva je od ranih jutarnjih sati. Već ste sigurno čuli da ova udruga ima i pet lovkinja među svojim članovima, a upravo su one danas organizirale svoj prvi ženski lov.

Budući da su gostovale u sličnim lovovima diljem Lijepe naše i stekle brojna prijateljstva, odlučile su u ovo blagdansko vrijeme pozvati svoje kolegice lovkinje u lov.

Muški dio ove složne udruge bio je zadužen za pripremanje hrane i pića, a dame su sa svojim gošćama poslije okupljanja i doručka krenule u lov.

Lov se odvijao na području uz Dravu na šumovitom dijelu zvanom London. Dame su odstrijelile tri fazana, dva zeca i šljuku. Nakon višesatnog hodanja i lova po ovom hladnom, ali vedrom vremenu, lov su završile oko 14 sati i vratile se u lovački dom gdje je sve bilo spremno za njihov dolazak. Da bi njihov doček bio svečaniji, uz kolege lovce dočekali su ih župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Red je bio da se oda počast divljači uz par riječi dobrodošlice predsjednika udruge Ivice Marića i lovnika Josipa Štefanovića koji su pozdravili sve prisutne, poželjeli im dobrodošlicu i skidanjem kapa odali počast divljači.
Dobrodošlicu je svima poželio i načelnik Berislav Androš i naglasio kako je ponosan na rad i djelovanje ove lovačke udruge koja iz godine u godinu napreduje, ne samo kao udruga već i kroz odličnu suradnju s Općinom Sopje i ostalim udrugama na našem području…

Župan Igor Andrović je rekao da je počašćen i iznenađen pozivom na ovo događanje jer do sada nije prisustvovao u ovakvim lovovima gdje su glavni akteri žene. Poželio im je puno uspjeha u budućim lovovima i da se okupljaju u što većem broju.

Kroz razgovor smo saznali da su se odazvale gošće iz Pitomače, Međimurja i Čakovca.
Naše podneblje je takvo da imamo sve vrste divljači – i krupnu i sitnu. Gošće iz Međimurja imaju samo sitnu divljač tako da oni vole doći u naš kraj koji je bogat krupnom divljači – govori nam Ana Burazović, članica LU “Šljuka” Zdenci te nadodaje kako se lovom bavi već 10 godina i kako obožava druženja sa svojim kolegicama iz ostalih udruga.

Upoznali smo i Tanju Borko iz Gornjeg Hrašćana koja je “friška” članica LU “Srnjak” Macinec. Tanji je ovo tek šesti lov i priznala nam je da je još uvijek jako uzbuđena kada je lov u pitanju.
Ja sam vam jako “smrznuta” žena, ali kada sam u lovu ništa mi ne smeta. Zima, snijeg, blato, a ja uživam i sve mi je lijepo. Na lov me nagovorio muž, a da mi je prije pet godina netko rekao da ću biti lovkinja, rekla bih da je to nemoguće – govori nam Tanja te nadodaje kako je današnji lov na našem području bio kao “šetnja” jer imamo prekrasna prohodna područja, dok je kod njih dosta neprohodno i zahtjevno. Naglasila nam je kako su djevojke iz LU “Fazan” odlično organizirale ovaj lov do najsitnijeg detalja i željela im se zahvaliti.

Svaki sudionik i gost u lovu je za uspomenu dobio kapu i poznati rakijski čokanjčić za uspomenu s oznakama udruge.

Koliko je dobra suradnja ove lovačke udruge s ostalim udrugama dokazuje i to da su članice Udruge žena Josipovo za ovu priliku ispekle kolače i donijele ih da se gosti mogu zasladiti. Ručak i druženje je moglo početi jer su svi bili zadovoljni i dobro raspoloženi, a lovkinje domaćice Branka Marić, Kristina Šantak, Lara Golubić i Miroslava Kokorić mogu biti zadovoljne uspješnom organizacijom svog prvog lova za dame.

Ostavili smo ih u dobrom raspoloženju i druženju, a budući da je blagdansko vrijeme i vikend – njihove lovačke priče i druženje će još potrajati!

nm (Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button