DOGAĐANJANASLOVNICA

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA „MARINIANIS“

Treća radionica za pripremu izrade Lokalne razvojne strategije

Slatinska Lokalna akcijska grupa Marinianis organizirala je treću radionicu za pripremu Lokalne razvojne strategije LAG-a za programsko razdoblje 2023.-2027. godine iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Radionicu je održala Bojana Markotić Krstinić, glavna tajnica Leader mreže Hrvatska, a tema radionice bila je „Razvojne potrebe područja Lokalne akcijske grupe Marinianis“.

Riječ je o radionici za pripremu dokumenata strategije na kojoj su predstavnici javnoga, gospodarskog i civilnog sektora dali svoj doprinos kreiranju ruralnog razvoja područja LAG-a, vodeći računa o vlastitim planiranim projektima. Oni su, naime, imali priliku svoje razvojne ideje uključiti u novu strategiju putem koje će se te ideje moći financirati iz sredstava LAG-a, odnosno izraziti vlastito mišljenje i planove o budućem osobnom poduzetničkom razvoju te razvoju područja na kojem žive. Upravo zato za izradu Lokalne razvojne strategije ključan je doprinos svih zainteresiranih strana.

Na dosadašnjim radionicama analizirani su statistički podatci o području LAG-a, koje obuhvaća grad Slatinu i općine Sopje, Čađavica, Nova Bukovica i Voćin, a sljedeća radionica bit će posvećena mogućim konkretnim intervencijama pa će više biti uključene civilne udruge i gospodarstvo, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva, s konkretnim primjerima koji mogu biti uvršteni u strategiju LAG-a. Važno je znati da je Lokalna razvojna strategija LAG-a ključni dokument na temelju kojega će svim zainteresiranim potencijalnim korisnicima i investitorima biti moguće natjecati se za sredstva namijenjena razvoju područja LAG-a, odnosno za sredstva koja su namijenjena provedbi projektnih ideja sukladno Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Prema riječima voditeljice LAG-a Renate Benije, strateško-planski dokument Lokalna razvojna strategija LAG-a Marinianis bit će završena do konca lipnja, a 75 posto dobivenih sredstava dodjeljivat će se do 2027. godine civilnim udrugama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i jedinicama lokalne samouprave kroz mjere definirane u zajednički donesenoj Lokalnoj razvojnoj strategiji.   

(tks/Izvor:P. Ž.)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button