DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Ljeto u Knjižnici 2021.

Dugo toplo (vruće) ljeto provest ćemo uz knjigu i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina!

Ljetni program Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Ljeto u Knjižnici 2021. ispunjen je događanjima i druženjima, igrama i kreativnim radionicama, natječajima i izazovima, ali ipak najviše, čitanjem i knjigama.
Naše su se knjižničarke potrudile ljetne dane ispuniti raznovrsnim sadržajima, kako odraslim korisnicima Knjižnice, tako i djeci i mladima.

– Želja nam je privući korisnike na korištenje usluga Knjižnice i tijekom ljetnih praznika i godišnjih odmora, – ističu knjižničarke pojasnivši što ljetni program Knjižnice nudi.

Ljeto u Knjižnici - plakat

Odrasli korisnici mogu sudjelovati u Ljetnom čitateljskom izazovu koji traje cijelo ljeto, do početka nove školske godine. Sudjelujući u Izazovu korisnici posuđuju i čitaju knjige prema zadanim kategorijama što ih navodi na čitanje sadržaja koji možda samostalno ne bi odabrali. Nakon ispunjenog Ljetnog čitateljskog izazova odnosno nakon što korisnici posude i pročitaju knjige unutar svih 12 kategorija, ostvaruju pravo na besplatno jednogodišnje članstvo odnosno na besplatno jednogodišnje produženje postojećeg članstva. Manji broj ispunjenih kategorija Izazova također se nagrađuje.

Tijekom cijelog ljetnog razdoblja, mlađi korisnici i djeca mogu sudjelovati u radionicama koje su za njih organizirane dva puta tjedno, srijedom i petkom u 13 sati. Svaka radionica je tematska i zasebno isplanirana. Želja je bila obuhvatiti što veći broj odgojnih tema, kao i što veći broj raznovrsnih aktivnosti.

Tako su tijekom radionica u lipnju i srpnju djeca i mladi kroz priče o pravima životinja, dopunili znanje o pčelama, organizirali potragu za blagom, učili engleske izraze vezane uz usluge Knjižnice, pokušali osvijestiti vlastite talente, ali isto tako puno se čitalo i kreativno izražavalo.

Unutar nadolazećih radionica svi zainteresirani svoju će kreativnost moći istaknuti kroz izradu suncokreta, vjetrenjača, bedževa i nakita, plakata, razglednice gradskog parka, oslikavanje majica i još mnogo toga, stoga knjižničarke pozivaju svu djecu i mlade, ali i odrasle da im se pridruže svake srijede i petka u 13 sati u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

Uz Ljetni čitateljski izazov i radionice tijekom kolovoza provodit će se i fotografski natječaj Fotogram u sklopu kojega će se svi zainteresirani korisnici moći umjetnički izraziti fotografirajući knjige koje su posudili i koje čitaju tijekom ljeta. Primljene fotografije objavit će se na Facebook stranici Knjižnice, izložiti u prostoru iste, a najbolje će biti i nagrađene.

Fotogram će trajati od 1. do 30. kolovoza, odnosit će se na sve aktivne članove Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, a detaljnije informacije će biti objavljene približavanjem datuma početka natječaja.

Informacije o Ljetnom čitateljskom izazovu, radionicama i Fotogramu svi korisnici mogu pronaći na službenoj Internet adresi Knjižnice www.knjiznica-slatina.hr,  na Facebook stranici Gradska knjižnica i čitaonica Slatina kao i dolaskom u Knjižnicu. 

– Sadržajem ljetnog programa Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Ljeto u Knjižnici 2021. željeli smo motivirati korisnike na korištenje naših usluga tijekom ljetnih mjeseci. U velikoj mjeri smo bili potaknuti posljedicama pandemije koja je, između ostalog, uzrokovala smanjenje broja korisnika Knjižnice, ali najviše smanjenje korištenja knjižničnih prostora i usluga unutar Knjižnice. Jedan od najvažnijih ciljeva nam je bio vratiti djecu i mlade u Knjižnicu i pružiti sadržaje prilagođene njima, posvetiti im vrijeme, prostor i pozornost. Također, trudimo se podsjećati građane grada Slatine i svih naselja u okolici da bebe, djeca predškolske dobi i učenici prvih razreda osnovne škole imaju pravo na besplatno učlanjenje, – rekla je v.d. ravnateljice Marija Cindrić te podsjetila kako je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, 2021. godinu proglasila Godinom čitanja tako da od početka godine slatinske knjižničarke nastoje organizirati događaje i akcije koji služe poticanju čitanja među odraslima i djecom.

– Nadamo se da će Ljeto u Knjižnici 2021. motivirati građane da sudjeluju u našim događanjima te da ljeto ispune knjigom, – zaključila je Cindrić.
(mf/Izvor: GKiČ Slatina)

Ljetni čitateljski izazov - plakat

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button