KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAŽUPANIJA

“Lješnjomedska rapsodija moga kraja” – prva radionica i predavanje

U restoranu Strukovne škole Virovitica danas je (ponedjeljak) održana treća aktivnost provedbe projekta „Lješnjomedska rapsodija moga kraja“ koji za cilj ima izradu jedinstvenog gastro suvenira Virovitičko-podravske županije.

Projekt je Strukovnoj školi Virovitica i partneru projekta Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina odobren od strane Ministarstva turizma i sporta na temelju Javnog poziva srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2023. godini.

Prvu radionicu i predavanje na temu “Pčele i med” učenicima OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Industrijsko-obrtničke škole Slatina i Strukovne škole Virovitica održali su pridruženi partneri projekta Katarina i Dario Grahovac iz OPG „Grapis Pčelarstvo Grahovac“ iz Virovitice.

Učenike su upoznali s OPG-om kao mogućim oblikom poslovanja i kroz vlastiti primjer objasnili početke, razvoj i pozicioniranje na tržištu. Predstavili su vlastiti proizvodni asortiman te ih upoznali s osnovnim pojmovima i pojavama u pčelarstvu i proizvodnji pčelinjih proizvoda. Istaknuli su važnost pčela u poljoprivredi, održivom razvoju i ekološkim praksama. Učenici su imali tako priliku vidjeti kako izgleda košnica, pčelarska oprema, pribor i gotovi ambalažirani pčelinji proizvodi. Najviše interesa je pobudio apisarij u kojem su učenici uživo vidjeli pčele i maticu na okvirima meda.

Učenici su zatim degustirali bagremov, lipov i cvjetni med te su ga ocjenjivali. Najbolju ocjenu je dobio bagremov med, dok su lipa i cvjetni med imali izjednačen broj bodova. Odabrani med u dogovoru s našom slastičarskom reprezentativkom Sandrom Jadek trebao bi poslužiti na sljedećim radionicama kao podloga za izradu gastro suvenira Virovitičko-podravske županije – slatkiša-lizalice od meda, lješnjaka i čokolade.

U trećem dijelu radionice učenici su kroz grupni rad odabirući ponuđene materijale: med, cvjetni prah, propolis, lješnjake, orahe, čokoladu u prahu, različite kutije ambalaže i stilizirane svijeće od voska osmislili vlastiti proizvod na bazi meda, dodijelili su mu ime, dizajnirali vlastito pakiranje i precizirali tržišnu nišu za koju je njihov proizvod namijenjen.

Aktivnosti su završile zabavnim kvizom u kojem su učenici pobjednici kviza nagrađeni prigodnim poklonima OPG-a „Grapis Pčelarstvo Grahovac“. Radionica i predavanje završili su zajedničkim druženjem uz domjenak.

(mf; Izvor: Strukovna škola Virovitica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button