DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Lisice na zimovanju na Jankovcu

Jutros smo sasvim slučajno u Planinarskom domu Jankovac susreli slatinski Odred izviđača Lisice.
Naime, Lisice su došle na svoje već tradicionalno zimovanje.

Kalendarski je još uvijek zima, ali za razliku od prošlogodišnjeg sanjkanja, ovaj vikend ćemo imati priliku za šetnje papučkim stazama i penjanje po papučkim vrhovima, a možda naberemo i medvjeđeg luka – govori nam voditelj odreda Denis Cukor te ističe da imaju plan što više vremena provesti na otvorenom. Uz obvezno učenje prve pomoći imat će i vježbe kartografije te orijentacije s kompasom i bez njega. Posebna zahvala ide Hrvatskim šumama koja je omogućila Lisicama boravak u Planinarskom domu Jankovac.

Voditelj Cukor još je napomenuo da redovno prakticiraju većinu vremena provesti bez mobitela i prisutnosti društvenih mreža te da tako potiču druženje uz društvene igre i direktnu komunikaciju.

U našem odredu djeca uče kako biti samostalni, kreativni i snalažljivi u uvjetima koji su znatno oskudniji od uvjeta u kojima su navikli živjeti. Ovo što se nauči u izviđačima ne može se naučiti nigdje drugdje – nastavlja Cukor te dodaje kako po povratku sa zimovanja već idući vikend imaju poznatu “Zelenu čistku” koju organiziraju s tvrtkom Slatina kom, Turističkom zajednicom Grada Slatine i Gradom Slatina, a u samu čistku se uvijek uključe i brojne slatinske udruge.

Ove godine smo se odlučili za raniji termin dok još nije krenula vegetacija tako da će biti vidljivije, prohodnije i lakše očistiti i pokupiti smeće – ističe Cukor te navodi kako ove godine planiraju logorovanje u šumi bez struje i vode što će članovima biti izrazito izazovno, ali i zanimljivo. Tu je i neizostavno ljetovanje u kojem posebno uživaju u svom druženju.

Nadamo se da će im se svi planovi ostvariti, a zasad neka provedu ugodan edukativni vikend na prekrasnom Jankovcu. Naprijed, Lisice!

nm (Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button