CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Lijepa priča iz Josipova: Danica Brezec izrađuje maskice i poklanja ih sumještanima

Lijepa priča, upravo onakva kakve su nam potrebne u ova teška vremena kada se Hrvatska i cijeli svijet bori protiv pošasti koronavirusa, dolazi nam iz Josipova, mjesta u općini Sopje. Naime, Danica Brezec, predsjednica Mjesnog odbora Josipovo i članica Udruge žena Josipovo, samoinicijativno je pokrenula akciju šivanja maski za zaštitu lica, usta i nosa.

Iako nije krojačica po struci, Danica ponekad šiva za potrebe svoje obitelji, vješta je u radu na šivaćoj mašini pa je svoje znanje htjela iskoristiti kako bi pomogla svojim sumještanima. Na Facebooku je potražila informacije od kojeg bi materijala najbolje bilo šivati maske, a pronašla je i nekoliko prijedloga i savjeta kao ih krojiti, te se bacila na posao. Danica maske šiva isključivo za potrebe mještana Josipova i dijeli im besplatno. U njenoj hvalevrijednoj akciji pridružile su se i ostale članice Udruge žena Josipovo tako što su krojile materijal i radile pripremu za šivanje.

– Kada je počela ova situacija oko koronavirusa, nigdje nisam mogla pronaći zaštitne maske, kao ni ostali mještani Josipova. Pošto imam mašinu za šivanje, došla sam na ideju da ih sama počnem izrađivati. Nisam imala iskustva s time, informacije sam tražila na internetu i društvenim mrežama, i tako je krenulo. Do sada, u dva dana, sašila sam preko pedeset maski. Maske za lice i nos koje izrađujem su troslojne, perive i višekratne, a imaju i džepić kako bi se u njega mogla umetnuti neka druga tkanina radi bolje zaštite. Maske nisu namijenjene komercijali, ne prodajem ih, već ih darujem našim mještanima kako bi se donekle zaštitili pri odlasku u trgovinu, banku…Sada je na snazi ograničenje kretanja, tako da mi iz općine Sopje za odlazak u Slatinu, u nabavku, moramo zatražiti propusnicu, te uvijek iz obitelji ide jedna osoba, pa makar da ona ima kakvu-takvu zaštitu, a niti u poštu ne puštaju bez maske. Ovaj dio maski koje sam napravila, u čemu su mi pomogle neke moje prijateljice iz Udruge žena Josipovo, namijenila sam starijim osobama iz našeg mjesta koje spadaju u rizičnu skupinu, te članovima obitelji koji idu za Slatinu u nabavku. Nadam se da ću ovih dana uspjeti napraviti dovoljno maskica za sve naše mještane koji ih žele – ispričala nam je Danica putem telefona, te dodala kako je imala dosta poziva za prodaju maski, jer su ljudi vidjeli na Facebooku da ih izrađuje a potražnja za njima je velika, no ona maske, naglasila je, ne prodaje već ih poklanja isključivo stanovnicima svog mjesta, Josipova.
(df/Foto: Danica Brezec)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button