NASLOVNICAOPĆINE

Lijepa priča iz Čađavice: Dvojica mladih poljoprivrednika dokaz su da se od zemlje da živjeti

Oni su mladi poljoprivrednici iz Čađavice, bave se većinom uzgojem žitarica na 140 hektara poljoprivrednog zemljišta. To su braća Sajko, Darijo i Mateo, i ne misle napustiti poljoprivredu, jer, kako kažu, od nje se da živjeti.

Darijo je prošli tjedan u Ministarstvu poljoprivrede potpisao ugovor za početak poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti. Riječ je o projektu iz operacija 6.1.1. ”Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima” i 6.2.1. ”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima” Programa ruralnog razvoja RH, koji je nakon obrade i provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobio odobrenje za provedbu aktivnosti koje je naveo u svom poslovnom planu. Za provođenje navedenih aktivnosti, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, vlasniku OPG-a Darijo Sajko odobrila potporu u iznosu 372.000,00 bespovratnih kuna. Ali to nije sve. Darijo se prošle godine prijavio za projekt ”Ulaganje u nabavku mehanizacije i opreme” (traktor, tanjurača, prskalica, rasipač, troosovinska prskalica, traktorska pumpa, cijevi za navodnjavanje 400 m i bubar) kroz mjeru 4.1.1. ”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” sektor biljne proizvodnje za što su mu odobrena sredstva potpore u visini od 70% ili 732.660 kuna, sa 77 bodova od mogućih 100.

Vlasnik OPG-a Mateo Sajko danas (11.2.2019.) je u prostorima LAG-a Marinianis, u prisutnosti predsjednika LAG-a Mirka Rončevića i voditeljice LAG-a Renate Butke, potpisao Ugovor o financiranju projekta iz Podmjere 4.1. ”Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, provedba tipa operacije 4.1.1. ”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” sektor biljne proizvodnje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., za što su mu odobrena sredstva potpore u visini od 70% ili 1.271.902,52 kuna. Mateo će odobrena sredstava kroz navedeni projekt utrošiti u kupovinu kombajna, prikolice i prskalice.

Braća Sajko, vlasnici OPG-a Darijo Sajko i OPG-a Mateo Sajko, ističu kako su dobivena sredstva 70% od cjelokupnog iznosa, te da oni sami moraju isfinancirati cjeli iznos, odnosno 100% u čemu im je u susret izišla Croatia banka s kreditom, a nakon toga će im biti vraćeno 70%, a njihov vlastiti udjel je 30%. Također, ističu i da su kroz mjere financiranja obavezni zaposliti jednog Darijo i dva radnika Meteo na pet godina.

Puno mi znači ova potpora, bit će mi velik vjetar u leđa. Trenutno obrađujem 50 hektara, ali mislim povećati proizvodnju žitarica, soje i kukuruza – kaže 22-godišnji Mateo Sajko.

Sva sredstva koja su mi odobrena za nabavku mehanizacije i ostalog, zasigurno će povećati prihod i kvalitetu proizvoda. Otac sam jednogodišnjeg sina, a drugo je dijete na putu. Eto, ja sam, kao i brat, odlučio ostati na selu, zasukati rukave i raditi zemlju. Od zemlje se da dobro živjeti, pogotovo sada kada su nam omogućene potpore kroz sredstva EU i Ministarstva poljoprivrede, tako da s time možemo više ulagati u nabavku svega onog što sami ne bi mogli. Bez toga bi tapkali u mjestu, a ovako ipak idemo naprijed – rekao nam je 22-godišnji Darijo Sajko, te uz smiješak dodao kako se nada da će i brat Mateo uskoro zasnovati obitelj.

Natječaj je za oba OPG-a radila Lokalna akcijska grupa Marinianis iz Slatine.

– Imali smo priliku nazočiti potpisivanju ugovora na čijoj su savjetodavnoj pripremi radile djelatnice LAG-a Marinianis, a na naše i zadovoljstvo vlasnika OPG-a Mateo Sajko projekt je prošao, a na njemu je sada da ide dalje na realizaciju i korištenje tog ugovora. Htio bih naglasiti da je LAG Marinianis taj u koji se može doći i tražiti savjet ili pomoć pri nominaciji određenih natječaja. Ja ovom prilikom pozivam sve stanovnike bivše općine Slatina, bez Mikleuša pošto oni spadaju pod LAG-a Papuk, da se slobodno obrate djelatnicama našeg LAG-a od kojih će dobiti informacije iz prve ruke kako i na koji način, i što mogu nominirati na natječaje za projekte – rekao je predsjednik LAG-a Marinianis Mirko Rončević.

Ovi mladi poljoprivrednici iz Čađavice svijetli su primjer da se, ako se hoće, od poljoprivrede može vrlo dobro živjeti, te da ne moraju svi ”trbuhom za kruhom” preko granica Lijepe naše.
(www.icv.hr,www.radioslatina.hr/Foto: Robert Turkalj, M. i D. Sajko)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button