DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALO

”Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti” predstavljen u Slatini

Udruga Ličana ”Vila Velebita” Slatina za jučerašnju večer organizirala je u prostoru slatinskog Zavičajnog muzeja promociju knjige ”Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti” iz ciklusa ”Istaknuti i zaslužni Ličani”, autora dr. sc. Josipa Fajdića .

Na početku večeri, prisutne je pozdravio, kao domaćin, predsjednik Udruge Ličana ”Vila Velebita” Slatina Željko Šnjarić. Knjigu su jučer u Slatini predstavili jedna od recenzenata dr. sc. Mihaela Markovac i sam autor knjige dr. sc. Josip Fajdić .

Moderator tijekom promocije bio je tajnik slatinske udruge Ličana Robert Turkalj.

S velikim uspjehom, osim prošle večeri u Slatini, knjiga je prethodno predstavljena u Zagrebu, Gospiću, Lovincu, Ličkom Osiku, Požegi te prošloga tjedna ponovno u Zagrebu na Interliberu.

Knjiga je personalizirana povijest središnjeg dijela Like, u kojoj se iznose na vrlo zanimljiv način životopisi brojnih koji su svojim djelima i osobnošću obilježili vrijeme u kojem su živjeli, a svoja su djela ugradili u napredak i afirmaciju struke ili sredine u kojoj su živjeli i djelovali, te su time izravno ili posredno, pridonijeli napretku ličkog kraja iz kojega su potekli. U ovome leksikonu su životopisi za današnje generacije manje ili više znanih Ličana.

Ukratko, kako stoji na pozivu na promociju knjige, radi se o knjizi za svakog Ličana koji želi znati više o Lici.

Josip Fajdić i sam je korijenima Ličanin, rodom iz Gospića u kojem je živio do svoje 30.-te godine života, a tada se seli u Požegu u kojoj živi i danas, odnosno već pune 43 godine.

Izdavač ove knjige je Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega, a koje je 1997.godine s grupom istomišljenika osnovao Josip Fajdić, pa mu je tako na čelu već pune 23 godine.

Josip Fajdić, u posljednjih sedam godina je u mirovini, po zanimanju je kirurg, a radio je i kao sveučilišni profesor. Autor je tri sveučilišna udžbenika, dvaju monografija i dvaju knjiga-zbirki eseja i kritika iz kulturnog života Požege. Napisao je i tri knjige vezane uz povijest, prirodu, kulturu, jezik, folklor i običaje u Lici.

Objavio je 52 znanstvena i stručna rada ,a bio je i 60 puta predavač na stručnim kongresima i simpozijima.

Stvaranju ličkog ugođaja u prostoru slatinskog Zavičajnog muzeja potpomogli su mirisi i okusi ličkih delicija ali i lička pjesma, odnosno nastup zbora Udruge Ličana „Vila Velebita“, Virovitica.

(Tea Kiš Slačanac/Foto:R.Turkalj, D.Fišli)


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button