DOGAĐANJANASLOVNICA

Led ”pobrao” duhan na njivama oko Gornjeg Miholjca

Jučer (utorak) oko 13 sati sela na potezu od Novaka prema Španatu, Gornjem Miholjcu i Josipovu pogodilo je grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom i tučom. 
 
Po dobivenim informacijama najviše su stradale njive s duhanom oko Gornjeg Miholjca gdje je led veličine lješnjaka uz jaku kišu padao 20-tak minuta. 
 
– Slagali smo sušaru kada je počela padati kiša, no leda u Josipovu nije bilo, ali su mi javili da je padao prema Gornjem Miholjcu gdje imam jednu njivu s duhanom. Otišla sam sa suprugom vidjeti kakvo je stanje na toj njivi i imali smo što vidjeti. Listove duhana na toj njivi izbušio je led. Za sada ne mogu reći kolika je šteta pošto smo u sredini berbe i određeni dio listova smo skinuli, uglavnom duhan je dosta dobio i ne znam koliko ćemo od njega još moći dobiti – ispričala nam je duhana Danica Brezec iz Josipova. 
 
– Oko 13 sati je počeo padati led u Gornjem Miholjcu i mogao sam pretpostaviti da će biti štete na duhanu. Kada se smirilo obišao sam njivu na kojoj imam zasađeno oko tri jutra duhana, te sam zatekao izbušene listove. Dobar dio ostalih kultura već je pobrano, ostao je samo duhan i kukuruz za brati, ali kukuruzu nije bilo ništa za razliku od duhana – rekao nam je Siniša Klement, poljoprivrednik iz Gornjeg Miholjca te dodao kako će se nešto duhana ipak moći pobrati, ali da je to tek 30-40 posto od onog koliko bi inače imao. 
 
Tuča je zahvatila i njive koje graniče sa Klamentovim, sve se nalaze zapadno od Gornjeg Miholjca prema Josipovu. 
 
– Moj duhan se nalazi blizu Klementovog i isto je dobio, kao i od Maria Kordija koji je također blizu, za duge ne znam. Već dugo sadim tu kulturu i nikada nisam doživio da krajem rujna pada takav led i nanese štetu. Inače, led je kod nas znao padati do Snježne Gospe, koja je početkom kolovoza, a poslije nikako. Sada ne mogu ocijeniti štetu, jer ne znam koliko ćemo listova, i kakvih, moći obrati, ali štete će sigurno biti jer nam je ostalo još oko polovine berbe – kazao nam je Željko Kolinger iz Gornjeg Miholjca. 
 
Raspitali smo se i o stanju oko sela Novaki i Španat, ali za njih nismo dobili informacije o mogućoj šteti.
mf (adf; Foto: čitatelji)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button