NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: “Zlatne kapi u zlatnom tanjuriću“ – OPG Mirkajlović

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Toplina sunčevih zraka u ovoj priči mjerljiva je sa toplom dobrodošlicom kakvu su nam priuštili Iva i Ratko Mirkajlović u svom obiteljskom gospodarstvu.
Njihova “medena” priča je započela sada već daleke 2006. godine.

Za početak smo nabavili desetak košnica, tako valjda svi krenu na početku, pa da vidimo kako će nam ići – započinje Ratko svoju priču, a Iva nadodaje kako se i ona postepeno sve više uključivala u razne obveze oko posla s pčelama i da je taj posao stvarno zavoljela.

Kasnije su postepeno povećavali broj košnica i proširivali posao, a samim tim i strast i ljubav prema pčelarstvu.
U tom poslu se ravnopravno nadopunjavaju i jedno drugom su bezrezervna podrška.

Ja volim reći da sam suprugu pomoćni radnik na prikolici, kod pregledavanja pčela i tih terenskih poslova koje pčelarstvo zahtijeva. Dok je on meni pomoćni radnik pri punjenju, pakiranju i možemo reći, završnim poslovima gdje nastaju naši finalni proizvodi – nastavlja Iva te nadodaje kako posebno uživa u pakiranju prigodnih poklon paketa s njihovim proizvodima i u dekoriranju istih.

Oduvijek volimo obilaziti različite sajmove gdje možemo prezentirati svoje proizvode i stjecati poznanstva. Mi smo vam prisutni na svim sajmovima u našoj Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Na Agro sajmu smo prisutni već 15 godina, a također preko 12 godina redovito izlažemo i na Viroexpo sajmu. Imamo med od bagrema, lipe i cvjetni med i naravno propolis – priča nam Ratko i objašnjava da je njihov med pakiran u posebne nacionalne staklenke po europskim standardima te da je svaka staklenka zaštićena jer ima svoj broj kao svojevrsnu garanciju da je u njoj domaći izvorni med.

Ovaj par se može pohvaliti i zlatnim tanjurićima koje su osvojili na ocjenjivanju meda. 2019. godine su osvojili jedan, a 2020. godine čak dva, te prošle 2022. godine isto jedan i to sve zlatne za kvalitetu svojih zlatnih medenih kapi.

Moram napomenuti da su nam u našem poslu jako pomogle mjere koje smo ostvarili u suradnji s LAG-om Marinianis i na taj način ostvarili kupnju polovnog traktora s kojim je puno lakše transportirati prikolicu s košnicama, a isto tako smo ostvarili kupnju nove punionice za med – priča nam Ratko pokazujući nam istu.
Trenutno imaju 110 košnica ili kako Ratko napominje “zajednica” pčela, a krenuli su s 10.

Neke su smještene u Slatini, a neke u Kusonjama. Planovi za budućnost su im možda povećati za koju košnicu više i proširiti asortiman na kesten i amforu.

Oko pčela ima dosta posla, ali ništa nije teško kada radiš što voliš i kad imaš podršku i nema razloga da s vremenom ne ideš naprijed. To kroz rad i trud dođe samo po sebi – ističe Ratko, a Iva nadodaje da je vrcanje možda jedino što je teško i što se mora obaviti sad i odmah jer nema čekanja. U takvim situacijama im pomažu rodbina i prijatelji, tako da se i taj dio pozitivno odradi u dobrom društvu.

Sklad i međusobna podrška ovog para govori da se zajedničkim snagama može sve, a oni to kroz godine i dokazuju. Želimo im puno zlatnih tanjurića ispunjenih njihovim zlatnim, mednim kapima.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button