NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: “Život na selu je bogatstvo” – OPG Vencl

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Kada dođete u Radosavce, pitomo selo nadomak Slatine, i da ne znate točno kuću koju tražite, ne možete se izgubiti. U tom selu se doslovno svi poznaju. Mislimo da je to u većini naših malih sela, ali stanovnici Radosavaca znaju sve o svojim susjedima i njihovom životu. Znaju njihove navike, odlaske i dolaske. Ne zato što ih to zanima, već oni tako paze jedni na druge. A dobrosusjedski odnosi uz takvu pažnju, danas su prava rijetkost.

Kada sam došla do kuće obitelji Vencl gdje nije bilo nikoga, njihovi susjedi su mi znali reći i gdje su i kada će se vratiti. Zaista prava rijetkost.

Za mog drugog dolaska Ivanka i Ivan Vencl su otvorili kapiju i tako mi otvorili svoja srca. U ovom selu su gradili ne samo kuću, već i svoje živote i obitelj.

Poljoprivredom se bavimo cijeloga života. To ne znači da oboje nismo radili i zaradili mirovine, ali poljoprivreda je uvijek bila prisutna kao dodatni posao. Nekada smo na veliko sadili duhan, krastavce, patlidžan i papriku, a sada to sadim samo za svoje potrebe i potrebe djece i još uvijek imam ogromnu bašču – započinje Ivanka svoju priču i ističe kako su ona i Ivan othranili troje djece, sinove Darija i Željka i kćer Sanju. To su već odrasli ljudi koji već imaju svoje živote pa su Ivanka i Ivan dočekali i unuke. Sin Željko je ostao na roditeljskom imanju i uz terenski posao na željeznici, svaki vikend i svaki slobodan trenutak koristi da dođe kući.

Danas obrađujemo 11 ha zemlje na kojima uzgajamo žito, kukuruz, tritikal i zob. Kada je posao na zemlji u pitanju znate da mu nema kraja. Ali reći ću vam da ne bi ovaj život na selu mijenjao ni za što. Kad od jutra krenemo obavljati poslove, nema žurbe i žena i ja uvijek nađemo malo vremena za odmor i sve se stigne – govori mi Ivan i vodi kroz prekrasno seosko dvorište u kojem sve vrvi od životinja.

Još uvijek nam je zadovoljstvo uzgojiti sve svoje jer znamo da je to domaće – nastavlja Ivan i pokazuje mi na cijelo jato kokoši, perlinki, posebnih crnomanjastih pataka za koje kaže da se hrane crvima, a tu su i svinjci u kojima odmaraju velike i male gice. Iza velikog čardaka koji je pun klipova kukuruza u posebnoj štalici borave ovce koje preko dana pušta na ispašu. A gospođa Ivanka uzgaja još i zečeve. Budući da se bližio kraj dana nisam mogla sve poslikati, ali sam bila oduševljena onim što sam vidjela. Toliko životinja je rijetko vidjeti čak i na selu.

Kada je naš sin Željko odlučio osnovati svoj OPG moram spomenuti da su mu mjere za ulaganje u mehanizaciju za proizvodnju hrane za stoku jako pomogle. Mjerama je omogućena nabavka nove traktorske prikolice, malčera, tanjurače, traktorske freze, kultivatora, i solarnog pastira za ovce. Svi ti priključci su nam neizmjerno olakšali i obradu i proizvodnju kultura koje uzgajamo – ističe Ivan, a Ivanka nadodaje da uživaju na svom gospodarstvu jer mogu uzgojiti sve za sebe, ali i za djecu i unučad.

Njihovi planovi nisu veliki, a njihova želja je samo zdravlje da mogu što duže uživati na svom imanju, pomagati sinu Željku i dočekivati kćer Sanju i sina Daria s obiteljima.
Svjesni su ljepote života, na plodnoj zemlji, s dvorištem punim domaćih životinja i s nadasve dobrim susjedima. To je ustvari bogatstvo, kada ga u skladu i složnosti imaš s kim podijeliti.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button