NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: Vrijedni i složni kao pčelice – OPG Marčinko

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Milica Marčinko i danas pamti 2015. godinu kada joj je suprug Mario predložio da se počnu baviti pčelarstvom.

Mario je pomagao prijatelju koji je imao košnice i sve se više zainteresirao za pčelarstvo. Kada je savladao sve vještine da bi mogao krenuti u “medenu priču”, dogovorio se sa suprugom i poduzeo prve korake.

– Krenuli smo s pet košnica. Suprug tada nije radio i to smatram prednošću jer je temeljito započeo posao s pčelama. Osnovali smo OPG i stvarno zdušno i posvećeno radili. Ja sam tada bila u radnom odnosu, ali sam svaki slobodan trenutak koristila da mu pomognem – priča Milica.

S vremenom su povećali broj košnica do 80. Tada su saznali za projekt kojim će im se omogućiti Modernizacija i povećanje proizvodnog kapaciteta, prikupili su svu potrebnu papirologiju i nestrpljivo čekali odgovor. Projekt im je odobren i krenuli su u realizaciju.

– Odobrena sredstva su stvarno bila veliki korak naprijed za nas. Kupili smo miješalicu za pogače, mlin za šećer, dekristalizator meda, grijač za med, topionik s prešom, stol za otklapanje LR okvira, SMS vagu i još 80 košnica – ponosno nabraja Milica.

Budući da je meni kao “ne-pčelaru” sve to podosta nerazumljivo, povela me usvoje malo “medeno carstvo” da mi sve pokaže.

Kod svake naprave smo zastali i mogu reći da sam dobila mini edukaciju iz rukovanja. U maloj prostoriji uz kuću nalazi se “Medena polica” koja mi je posebno privukla pažnju.
Razne vrste meda kao što su bagremov, cvjetni, lipov, kesten, livada, medljika i amfora. Tu su i kapi čistog propolisa i propolisova krema za ozljede i opekline. Osim toga, tu je i pelud koji s propolisom prodaju na veliko.
Sve svoje proizvode plasiraju na područje Zagreba i prodaja dosta dobro ide, ali Milica napominje da treba malo aktivnije poraditi na internetskoj prodaji jer je to sad najaktualnije.

Na početku priče smo spomenuli da suprug Mario nije bio zaposlen, ali sad je priča malo drugačija. U međuvremenu se obitelj povećala. Sin Gabrijel ima 9 godina, a kćerkica Ida ima nepune 2 godine. Mario sada radi u jednoj firmi, a Milica je odlučila ostati doma s djecom.

– Zadovoljna sam jer se mogu posvetiti obitelji, ali i poslu oko pčela. I ja sam s godinama jako zavoljela taj posao i baš to radim s voljom. Dogurali smo do 170 košnica i posao dobro ide. Sav novac ulažemo u pčelarstvo pa smo nedavno kupili i novu vrcaljku i stroj za otklapanje meda. Košnice su nam postavljene na području Lukavca i na Dravi u Sopju, a imamo i šlepu koja “šeta”, sada je trenutno u Ivanbrijegu. Kako sam doma, meni stalno naviru razne ideje i nastojim ih sa suprugom realizirati, a vjerujem da zajedno možemo sve ostvariti – sa žarom priča Milica te dodaje kako je došla na ideju da bi mogli načiniti kremasti med koji bi bio primamljiviji za konzumaciju, pogotovo najmlađima. Plan im je dodavati razne sastojke poput čokolade, suhog voća i orašastih plodova. Već nešto i imaju u ponudi, no idejama nema kraja.

Uopće ne sumnjamo da će ova složna obitelj uspjeti u svemu što naumi, a uz njihovu maštu i marljivost – samo je nebo granica.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button