NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: Treba cijeniti djedovinu – OPG Valent

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Kada dođete u Novu Bukovicu, na prvom skretanju udesno proći ćete kroz njihov poznati “Meksiko” vijugavom cestom ovjenčanom kućama s prekrasnim travnjakom u samoj sredini. No moja današnja destinacija su bili bukovački vinogradi iznad “Meksika” u kojima do sada nisam bila, ali, eto, uvijek postoji prvi put. Cesta je bivala sve uža i uža i nisam joj vidjela kraja. Prekrasan sunčan dan mi je ulijevao dodatnu sigurnost da sam ipak na pravom putu.
Moje konačno odredište su bile uredno ograđene parcele s nasadima lješnjaka na kojima me je sa širokim osmijehom dočekao Tomislav Valent.

Upravo vršim rezidbu lješnjaka da iskoristim ovo lijepo vrijeme. Kasnije će doći obitelj da mi pomogne skupiti grane i da sve malo očistimo – govori Tomislav držeći u ruci grane koje je odrezao.
Upravo na ovom mjestu je nekada bio vinograd, a s druge strane voćnjak Tomislavova djeda, a kada je djed preminuo, Tomislav ga je naslijedio.

Nisam mogao gledati kako sve zarasta i propada, a budući da smo i supruga i ja zaposleni i uz dvoje male djece, nismo baš imali puno slobodnog vremena da bi to održavali. Mučilo me to i smišljao sam što ću – nastavlja Tomislav te nadodaje kako je uz pomoć oca i majke, počeo rušiti stare voćke, čupati trsove te polako čistiti djedovinu.

Tomislav je 2017. zasadio prvi nasad lijeske i to 270 sadnica, a 2019. godine još 530 sadnica na 0,7 ha.
Ustvari sam stari vinograd i voćnjak pretvorio u brdo s vrtom lješnjaka. Na preostala 2 ha zemlje sadim kukuruz i žitarice, ali mi je bilo bitno da je ovaj djedov dio uređen. Moram spomenuti da sam zasadio dodatnih 100 sadnica kada sam ostvario mjere kroz projekt modernizacije poslovanja te povećanje proizvodnje. Osim sadnica uspio sam kupiti novu roto kosu, atomizer s karadanom, čistač šikare i usisavač za lješnjake. Jako sam sretan što sam to uspio ostvariti jer mi to olakšava posao, a s obzirom na to da tek ove godine očekujem prvi urod lješnjaka i to od prvog nasada, mislim da si to ne bi mogao sam priuštiti – objašnjava Tomislav te napominje kako je zasadio istarske i rimske nasade te da ove godine očekuje prvi pravi urod ako bude dobra godina.

Oko lješnjaka ima dosta posla, a Tomislav ističe da sad nakon rezidbe idu polako košnje. Problem predstavlja vlaga koje nema dovoljno, a blizina šume pogoduje nametnicima i bolestima tako da kroz godinu ima gotovo 10 prskanja. Ipak se nada dobrom urodu prvih nasada i kaže da će berba biti lakša jer ima usisavač za lješnjake.

Kako su rasli Tomislavovi nasadi, tako su rasla i djeca. Kćer Karla (14) i sin Lukas (8), te supruga Sanja redovno s Tomislavom obilaze nasade lješnjaka i pomažu mu sve što mogu. Dok mu otac pomaže sa strojevima, tako da cijela obitelj ima svoja zaduženja na “djedovom vrtu lješnjaka”.

Tomislav nema velikih planova jer su i on i supruga zaposleni i isto tako svjesni koje su im mogućnosti. Trudit će se i nadati uspješnom urodu i održavati nasade zajedno s cijelom obitelji.

Popevši se na samo brdo gdje je međa između nekadašnjeg voćnjaka i vinograda, a sada nasada lijeske, s jedne strane puca pogled na šumu, a s druge na šarenilo krovova bukovačkog kraja. Sve si mislim da je Tomislavov djed dobro znao gdje će obrađivati zemlju i pritom uživati. Danas bi sigurno bio ponosan na unuka koji ju je sačuvao.
Želimo ti dobar urod, Tomislave!

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button