NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: Slatki grozdovi obitelji – OPG Šaponja

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Kako su Nada i Željko Šaponja još davno počeli graditi svoju obiteljsku priču, tako su u njene temelje ugradili međusobnu podršku, zajedništvo i ljubav. U njihovom toplom domu su odrasla tri sina Saša, Alen i Petar.

Nije meni lako s četiri muška u kući – kroz šalu započinje Nada svoju priču.

Suprug mi je građevinski inženjer i bavi se projektiranjem, a ja sam tu da mu pomognem u svemu što treba i mogu reći da sam mu podrška i da sve radimo zajedno. Tako je 2001. godine poželio da na zemljištu koje smo imali zasadimo vinograd. Naravno da sam ga podržala, a to je onda, s vremenom, postala i moja želja, a i ljubav. Prve godine smo zasadili 1000 panjeva. Svake godine smo pomalo povećavali broj panjeva pa smo tako sada dogurali do 8000 panjeva. Vinograde imamo na dvije lokacije. Jedna je u Novim Kusonjama gdje imamo i 400 nasada lijeske i nešto oraha, a drugi vinograd je u Balincima. Grožđe koje uberemo sa svojih trsova većinom koristimo za svoje potrebe i pravimo svoje vino. Imamo sorte Graševine, Rizlinga, nešto Silvanca, a od crnog Frankovku – znalački mi objašnjava Nada te napominje da su iz znatiželje dali vino na ocjenjivanje te su 2021. i 2022. dobili srebrnu plaketu, a ove godine su osvojili zlato. Njihovi sinovi su još kao mali trčkarali vinogradima, a sada sudjeluju u svim radovima i tu su kad zatreba.

Saša ide očevim stopama tako da će nam se pridružiti u projektiranju. Srednji nam je u Zagrebu završio kineziologiju i tamo i radi, ali kada treba, tu je. A najmlađi Petar planira proširiti ovu našu priču o lozi i vinu. Upravo završava agroturistički smjer i želi pokrenuti vinariju – nastavlja Nada te nadodaje kako im je u njihovoj “vinogradskoj” priči uvelike pomogla mogućnost ostvarivanja mjere za restrukturiranje i modernizaciju višegodišnjeg nasada vinograda i lijeske, pogotovo u vinogradu koji je u Novim Kusonjama.

Tamo smo imali jako velike štete od divljači tako da nam je bila prijeko potrebna ograda kako bi sačuvali nasade. Dobili smo sredstva za izgradnju ograde i s njom mogućnost solarnog napajanja iste. Mogli smo kupiti i novi uređaj za bušenje sa svrdlima koji nam je bitno olakšao sadnju – objašnjava Nada.

Obitelj je na okupu, osim srednjeg sina koji je u Zagrebu, tako da sam imala prilike pitati i Petra kako je on zamislio proširenje te njihove “vinske priče”.

Kada završim školovanje, planiram proširiti vinograde, polako dokupljivati potrebnu mehanizaciju. Za početak imamo traktor s par priključaka, a kasnije ćemo se još modernizirati. Ono čemu najviše težim je izgradnja vinarije i da proizvodim kvalitetno vino. Nadam se da će mi roditelji i brat malo pripomoći u projektiranju vinarije – kroz smiješak nam govori Petar, a Nada se nadovezuje da će oni to sve svojim zajedničkim snagama i ostvariti.

U tih par trenutaka razgovora s obitelji Šaponja uvidjela sam zajedništvo, međusobnu podršku i vjeru u ono što rade. Očito je to i dobitna kombinacija da u njihovom radu ima rezultata i da uspijevaju u svim poslovima koje rade zajedno i zajedničkim snagama grade svoju “vinsku priču”.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button