NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: Radojkine i Milkine slatke jagode – OPG Slijepčević

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Radojka Slijepčević je cijeli svoj život posvetila obitelji i zemlji. Kada kažemo zemlji, tu mislimo na biljke i životinje koje uzgaja na svom OPG-u. A kada kažemo obitelji, tu mislimo na supruga Đorđa s kojim je odgojila troje prekrasne odrasle djece, kćeri Milku i Draganu i sina Sašu.

Kada sam ih posjetila da bih napravila ovu priču, dočekali su me Radojka, Đorđe i najstarija kćer Milka. Razgovor je tekao lako, sadržajno i veselo, kakav je i njihov život.

Odrasli smo na zemlji i cijeli se svoj život bavimo zemljoradnjom. Obrađujemo 25 hektara na kojima uzgajamo soju, kukuruz, pšenicu, tritikal, zob, ječam, i povrće za svoje potrebe – započinje Đorđe, a Radojka nadodaje da se bave i stočarstvom i da trenutno imaju dvije krave, tri bika i desetak svinja. Na njihovom imanju je uvijek veselo i uvijek ima posla bez obzira na godišnja doba. Istina da je zima, na neki način, “mirnija”, ali opet ima posla oko stoke.

Zadovoljna sam sa svim što smo kroz godine postigli jer imamo sve priključke i strojeve koji su nam potrebni za obradu zemlje i danas je puno lakše nego nekad kada sam sa suprugom započinjala život – nastavlja Radojka te nadodaje da im je mjera koju su ostvarili preko LAG-a Marinianis uvelike pomogla jer su uspjeli kupiti novi traktor s kojim mogu obavljati poslove vezane i za zemlju i za stoku.

Sadimo vam mi i jagode i možemo se pohvaliti da imamo 16 redova od 50 metara dužine – uključuje se kćer Milka i pokazuje mi slike uredno posađenih redova i krupnih crvenih plodova jagoda koji kao da mirišu na pogled.

Na moje pitanje hoće li netko od djece nastaviti ovu njihovu priču, Đorđe ističe da sin Saša trenutno radi vani, dok je Dragana zaposlena u državnoj firmi. Ali Milka koja trenutno radi od kuće spremno odgovara da ona misli ostati i nastaviti pomagati roditeljima.

Plan nam je još proširiti proizvodnju jagoda jer nam dosta dobro uspijevaju. Imali smo ove godine malo poteškoća s krticama, ali smo između sadnica posadili bijeli i crveni luk i mogu vam reći da smo ih se uspješno riješili – objašnjava mi Milka te nadodaje da pravi i izvrstan džem od jagoda.

Mislim da je očigledno da Radojka i Đorđe ne moraju brinuti za zemlju, jer je ona u čvrstim i poduzetnim Milkinim rukama koja polako i sigurno nastavlja i proširuje njihovu poljoprivrednu priču. Na njihovom imanju je puno posla jer puno toga uzgajaju, ali je i puno podrške, razumijevanja i smijeha.
Želimo im i puno krupnih, rumenih i slasnih jagoda!

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button