NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: Na očevoj grudi – OPG Tomislav Herceg

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Vedar je i sunčan dan dok se vozim prema selu Josipovo gdje me čeka Tomislav Herceg na svom obiteljskom gospodarstvu. Ušavši u selo, zapljusne me miris svježe ubrane kamilice koji se širi s obližnjih polja. Zar je već vrijeme berbe?

Tomislavova kuća je prva u selu i nije ju bilo teško pronaći. Na pragu me dočekao njegov šestogodišnji sin Niko, ljubazno pozdravio i uveo u kuću.

Tomislav radi u državnoj službi i na moje pitanje zašto se bavi poljoprivredom, kreće njegova priča:

– Potječem iz zemljoradničke obitelji i poljoprivreda mi je u krvi. Jednostavno od kada znam za sebe išao sam u polje. Pokojni otac me tako naučio. Imao je nekih 6 ha zemlje i većinom smo uzgajali duhan, a bilo je tu nešto i kukuruza i suncokreta. Tu je takvo tlo i te kulture uspijevaju i većina ljudi u selu to uzgaja. 2007. godine sam odlučio svoj OPG i nastavio očevim stopama. Uzgajam suncokret, kukuruz i žito, a imam i voćnjak višanja.. A onda sam počeo razmišljati da posadim lijesku i saznao za mjere preko EU fondova. Predao sam projekt za višegodišnje podizanje nasada lijeske i kupnju poljoprivredne mehanizacije, koji je vrlo brzo odobren i mogao sam ostvariti sve što sam naumio. Odobrenim sredstvima sam kupio 400 sadnica lijeske, ogradio zemljište s nasadom, kupio novi atomizer, novi malčer i rabljeni traktor. Jako sam zadovoljan ostvarenim – govori Tomislav.

Mali Niko me uzima za ruku i vodi da obiđem sve što mi je Tomislav ispričao. Hodamo seoskim putem, nadomak kuće, oko nas puca pogled na polja kamilice i miris je još intenzivniji. Dolazimo do uredno ograđene parcele na kojoj se zelene sadnice lijeske. Koračamo među redovima, a Tomislav nastavlja priču:

– Sadnice su stare četiri godine i lani sam imao prvi urod. Nije bilo puno, ali je bilo taman za kolače. Ove godine, ako bude sve u redu, očekujem puno više.

Tomislav je otac petero djece. Antonio ima 19 godina, kćer Marta 18 godina, Leo 12 godina, Fran 7 godina i najmlađi Niko 6 godina.
Starija djeca rado pomažu oko poslova u polju, a na moje pitanje misli li da će netko od njih nastaviti bavljenje poljoprivredom, Tomislav kaže da misli da je Leo jedini “zagrizao” i da već sad pokazuje izrazitu volju za bavljenjem ovim poslom.
Tomislavovi planovi za budućnost su da kroz 5 godina, kada ode u mirovinu, još više proširi poljoprivrednu djelatnost da može što više uživati u prirodi, poljima i očevoj grudi.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button