NASLOVNICASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: “Kapi čistog zdravlja” – OPG Kokorić

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Vrijedni ljudi naših slavonskih sela cijelog života rade, grade, stječu, privređuju. Tako su odgajani i tako odgajaju svoju djecu. Pa čak kad im je i vrijeme da odmore i odu u zasluženu mirovinu, niti tada ne miruju već razmišljaju i planiraju čime bi se mogli baviti.

Tako je razmišljao i Anđelko Kokorić kada mu je bilo vrijeme da kao hrvatski vojnik ode u mirovinu. Par godina prije se odlučio početi baviti pčelarstvom, onako iz hobija.
Sa suprugom Ivanom i dvije kćeri u obiteljskoj kući u Čađavici krenule su ideje i planovi kako započeti ovu priču od samog početka.

O pčelarstvu nisam ništa znao. Počeo sam istraživati sve od samih početaka. Čitao sam upute i forume i tako istraživao. Moram priznati da mi je prve upute dao šogor koji također ima pčele. Tu sam uživo mogao vidjeti ono osnovno, primjerice razlike između košnica – započinje Anđelko te nadodaje kako je 2013. godine nabavio svega pet košnica da vidi kako će se sve odvijati. Dosta dobro se snašao u svom novom hobiju i iz godine u godinu je povećavao broj košnica. Samim tim rasla je i želja da u dvorištu obiteljske kuće napravi vrcaonu za med, punionicu i malo skladište.

Samim odlaskom u mirovinu je imao više vremena da se s obitelji još više posveti pčelarstvu i još više pronikne u to zanimanje. Pri samom razgovoru sam primijetila da je Anđelko prešao onu tanku granicu i da je od čovjeka koji je krenuo u pčelarstvo iz hobija, sa mnom razgovarao iskusni pčelar koji mi je mogao dati odgovor na bilo koje moje pitanje.

Budući da sam u ovaj posao uložio dosta svojih sredstava, 2018. godine sam se prijavio na mjeru za povećanje proizvodnih kapaciteta i modernizaciju proizvodnje i mogu reći da sam skoro zakasnio sa zahtjevom. Jako smo bili sretni kada smo saznali da nam je mjera odobrena jer su se tu otvorile mogućnosti koje sam planirao – govori Anđelko i ističe kako im je omogućena kupovina rabljenog otresača pčela, nove SMS vage, kupovina preše za satne osnove (za LR košnice s vodenim hlađenjem) i miksera za tijesto. Isto tako su kupili rabljeni sterilizator voska i parni topionik za vosak. Kupili su i novi malčer, vrcaljku za med te samohodnu rabljenu traktorsku kosilicu.

Omogućena im je nabavka kontejnera za pčele te 30 komada novih košnica i 35 košnica s pčelinjim zajednicama. Tada je Anđelko imao mogućnost stvarno zaokružiti svoju priču i biti samostalan u toj mjeri da može od početka do kraja sam proizvoditi pčelinje proizvode. Svi bi rekli – idealna priča, ali kod pčelara ne teče uvijek “med” i mlijeko. 2021. godine je imao značajne gubitke jer su se pčele zarazile grinjom Varroa destructor.

Ne mogu vam opisati kako sam se osjećao. Znam da su se s tim suočili brojni pčelari i da nisam bio jedini, ali opet… Kada se posvetiš tom poslu na neki se način vežeš i navikneš. U teškim situacijama gledaš kako da ih spasiš i da im pomogneš. Daješ sve od sebe, ali osjećaj nemoći pomoći do kraja je problem u svemu, ne samo u pčelarstvu.

Unatoč poteškoćama Anđelko i njegova obitelj ne odustaju i ne posustaju. Danas imaju 130 košnica i prošle godine su proizveli 500 kg meda. Mogu se pohvaliti cvjetnim medom od suncokreta, repice i bagrema i amforom. Posebnost njihovih medova su punjenja s plodovima lješnjaka i smokve. Kako imaju 100 sakupljača peludi, proizvode i pelud i neizostavni propolis.

Obitelj Kokorić redovito posjećuje sajmove kao što su Agroexpo i Viroexpo na kojima prezentiraju svoje proizvode. Godinama surađuju s Osnovnom školom “Davorin Trstenjak” povodom “Mednog dana”, a ostvarili su dobru suradnju i s Dječjim vrtićem “Lipa” Čađavica. Planovi obitelji Kokorić nisu veliki. Voljeli bi da je situacija na tržištu stabilnija i da se uspiju održati u pčelarstvu.

U ovom poslu nije sve u zaradi i koristi, iako se ona podrazumijeva kao i u svakom poslu. Kada kreneš u tu priču, jednostavno se vežeš za to što radiš i u nekim trenucima odmora opet gledaš da radiš nešto vezano za pčele. U ovo vrijeme mi pčelari pravimo satne osnove i pogače. Dostupni su za kupiti, ali ja ih ipak volim napraviti sam – završava Anđelko i pozdravlja se sa mnom dajući mi u ruke svoj domaći cvjetni med i amforu. Te zlatne kapi koje obitelj Kokorić prati od cvijeta do staklenke za koju svi kažemo i znamo da je čisto zdravlje.
Želimo im dobru pčelarsku godinu.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button