NASLOVNICAPOLJOPRIVREDASPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis “Priče sa sela”: “Dok je zemlje – nema zime” OPG Androš

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Ovog izrazito hladnog dana prožetog hladnim vjetrom koji sa sobom nosi i pokoju pahulju, put me doveo u Sopje gdje se ljudi oduvijek bave poljoprivredom. Na plodnom tlu uz rijeku Dravu od davnina su zastupljene kulture raznog povrća i žitarica.

Moje današnje odredište je bilo obiteljsko gospodarstvo mladog poljoprivrednika Daria Androša. Dok sam se vozila, na pamet mi pade pjesma “Moja je kuća na kraju sela” jer upravo je Darieva među zadnjima na cesti od Sopja prema Gornjem Predrijevu.

Uz srdačnu dobrodošlicu, s hladnih -3 celzijusa, ušli smo u toplu kuhinjicu gdje su pucketala drva u šporetu.

Ja sam se odmalena uz svoje roditelje bavio poljoprivredom. Prvo kroz igru, zatim sam pomagao, a sad mogu reći da smo ravnopravni ili da oni čak pomažu meni. Volim rad na zemlji i mislim da se od tog rada stvarno može živjeti – započinje Dario te nadodaje kako se sjeća da su roditelji nekada sadili puno svakakvog povrća, pa čak i kikiriki. Uvijek se obrađivalo puno zemlje i Dario je odmalena imao “poljoprivrednu obuku” iz prve ruke.

Danas s ocem obrađujem ukupno 40 ha zemlje. Manji dio je u našem vlasništvu, a većinom je zemlja u zakupu. Sadimo kukuruz, soju i ječam, a ja imam posađen grah. Moji su počeli grah saditi prije 10 godina i uvidjeli smo da se to isplati tako da ja od te kulture ne odustajem – nastavlja Dario i ističe da je prošle godine na jednom hektaru posađenog graha imao prinos od 1500 kilograma. Uzevši u obzir kišno proljeće, a kasnije sušno ljeto dosta je zadovoljan prinosom. Dario sadi grah trešnjar i kuruzar jer su te vrste najpoznatije i najtraženije na našem području.

Grah vam je zahtjevan u tolikoj mjeri jer moraš redovito obilaziti njivu. Pratiti kako stabljike rastu, jesu li listovi zdravi. Kako pratite njegov rast i razvoj tako morate vidjeti i dozrijevanje. Kada dozri imate 5 dana da obavite berbu koja je teška i obavlja se ručno. To vam bude negdje krajem kolovoza – objašnjava Dario i napominje kako je prošle godine okupio ekipu od 15 prijatelja i uspjeli su sve obrati u jednom danu.

Volim našu Dravu, ali s njom nikad ne znaš kada će narasti i poplaviti. To je rizik s kojim žive poljoprivrednici jer koliko god se trude, na vrijeme i prirodne sile ne mogu utjecati – zaključuje Dario.

Dario ima i dvije starije sestre koje imaju svoje obitelji, a on je ostao s roditeljima. Zaposlen je, a kad dođe doma obavlja svoj drugi posao koji voli i uz koji je odrastao – poljoprivredu.
Zajedno s roditeljima vodi svoj OPG koji iz dana u dan napreduje. Napominje da su mu uvelike pomogle mjere za mala poljoprivredna gospodarstva koje je ostvario prije dvije godine u suradnji s LAG-om Marinianis. S tom mjerom je ostvario kupovinu polovnog traktora i sijačice koja je unaprijedila kompletno obavljanje poslova na njihovom OPG-u.

Dariovi planovi za budućnost su da uloži u plastenik i da se bavi uzgojem povrća kao što su nekada uzgajali njegovi roditelji. Želi da njegovo gospodarstvo raste i u njemu vidi svoju budućnost. Kaže da se u jednom danu može puno toga napraviti i stvoriti i vjeruje u svoju poljoprivrednu priču.

Ovaj mladić od samo 24 godine sa svojom zrelošću i poduzetnošću može biti primjer čak i nekim starijima i iskusnijima jer ima planove koji su realni i ostvarivi i sigurna sam da će ih postići. Tu je i podrška roditelja koji su mu oslonac u svemu, a isto tako i on njima.

Po tko zna koji put sam se ponovno uvjerila da marljivost, podrška i složnost ruše sve granice i da je uspjeh zagarantiran.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button