DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICA

Lag Marinianis održao završnu konferenciju projekta “LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”

Nakon godinu i pol dana provedbe, završen je projekt pod nazivom LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi.
Tim povodom danas je u Čađavici Lag Marinianis održao završnu konferenciju projekta koji je odabran u pozivu na podnošenje projektnih prijedloga u sklopu „Podrške programima usmjerenim mladima”, ukupne vrijednosti 660.856,13 kuna.
Uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je Posredničko tijelo razine 1 i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koje je Posredničko tijelo razine 2.

Nositelj projekta je LAG Marinianis, a partneri Lokalna akcijska grupa Bosutski niz, Općina Čađavica i Općina Sopje.

Na početku završne konferencije sve prisutne pozdravila je voditeljica projekta Renata Butka koja je predstavljajući rezultate provedenog projekta izrazila zadovoljstvo i više nego odličnim odazivom mladih budući da je cilj projekta bio povećati socijalnu uključenost 150 mladih od 15 do 29 godina na lokalnoj razini s područja LAG-ova Marinianis i Bosutski niz. Najveći problem na području provedbe projekta iskazan je kroz socijalnu isključenost mladih, nezainteresiranost te nedovoljne sadržaje u lokalnoj zajednici koji nisu prilagođeni mladima.

Uz implementaciju društvene opreme, odnosno postavljanja četiri solarne klupe na područjima partnera tj. u Sopju  i Čađavici, u sklopu projekta provedeno je niz edukacija PCM-a, ECDL-a, njemačkog i engleskog jezika, priprema za državnu maturu, voditelja seljačkog gospodarstva, edukacija – mladi i EU fondovi, prevencija nasilja te radionica CLLD-a, kao i e-nauči radionica.

O projektu je govorio i domaćin, načelnik Općine Čađavica i predsjednik LAG-a Marinianis, Mirko Rončević koji je istaknuo rješavanje problema socijalne isključenosti i nedostatka vještina potrebnih mladima pri zapošljavanju te osmišljavanja slobodnog vremena za mlade. Pohvalio je umrežavanje LAG-ova kroz međusobne posjete ciljnih skupina, što je doprinijelo ispunjavanju ciljeva projekta poput uključivanja mladih u zajednicu, povećanja socijalizacije te komunikacijskih i društvenih vještina, kao i pristupa mladih informacijama.

O razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse odnosno umrežavanju mladih s područja oba LAG-a govorio je predsjednik LAG-a Bosutski niz i načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić koji je izrazio nadu suradnje na novim zajedničkim projektima, a rezultate projekta pozdravio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

Uz ravnatelje i predstavnike gradskih, županijskih i državnih institucija, te članove LAG-a Marinianis, konferenciji su prisustvovali i zamjenik načelnika Općine Sopje Željko Janečić i pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok.

Zahvalivši se svim sudionicima na uspješnoj realizaciji ovog projekta, Renata Butka najavila je nove projekte LAG-a Marinianis, a jedan od planiranih je i projekt „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ čiji će nositelj biti LAG Marinianis uz partnerstvo pet susjednih općina sa šireg slatinskog područja. Projekt je prijavljen u vrijednosti 2 i pol milijuna kuna, a obuhvaća zapošljavanje 12 žena.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button