Home / DOGAĐANJA / Lag Marinianis održao završnu konferenciju projekta “LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”

Lag Marinianis održao završnu konferenciju projekta “LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”

Nakon godinu i pol dana provedbe, završen je projekt pod nazivom LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi.
Tim povodom danas je u Čađavici Lag Marinianis održao završnu konferenciju projekta koji je odabran u pozivu na podnošenje projektnih prijedloga u sklopu „Podrške programima usmjerenim mladima”, ukupne vrijednosti 660.856,13 kuna.
Uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je Posredničko tijelo razine 1 i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koje je Posredničko tijelo razine 2.

Nositelj projekta je LAG Marinianis, a partneri Lokalna akcijska grupa Bosutski niz, Općina Čađavica i Općina Sopje.

Na početku završne konferencije sve prisutne pozdravila je voditeljica projekta Renata Butka koja je predstavljajući rezultate provedenog projekta izrazila zadovoljstvo i više nego odličnim odazivom mladih budući da je cilj projekta bio povećati socijalnu uključenost 150 mladih od 15 do 29 godina na lokalnoj razini s područja LAG-ova Marinianis i Bosutski niz. Najveći problem na području provedbe projekta iskazan je kroz socijalnu isključenost mladih, nezainteresiranost te nedovoljne sadržaje u lokalnoj zajednici koji nisu prilagođeni mladima.

Uz implementaciju društvene opreme, odnosno postavljanja četiri solarne klupe na područjima partnera tj. u Sopju  i Čađavici, u sklopu projekta provedeno je niz edukacija PCM-a, ECDL-a, njemačkog i engleskog jezika, priprema za državnu maturu, voditelja seljačkog gospodarstva, edukacija – mladi i EU fondovi, prevencija nasilja te radionica CLLD-a, kao i e-nauči radionica.

O projektu je govorio i domaćin, načelnik Općine Čađavica i predsjednik LAG-a Marinianis, Mirko Rončević koji je istaknuo rješavanje problema socijalne isključenosti i nedostatka vještina potrebnih mladima pri zapošljavanju te osmišljavanja slobodnog vremena za mlade. Pohvalio je umrežavanje LAG-ova kroz međusobne posjete ciljnih skupina, što je doprinijelo ispunjavanju ciljeva projekta poput uključivanja mladih u zajednicu, povećanja socijalizacije te komunikacijskih i društvenih vještina, kao i pristupa mladih informacijama.

O razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse odnosno umrežavanju mladih s područja oba LAG-a govorio je predsjednik LAG-a Bosutski niz i načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić koji je izrazio nadu suradnje na novim zajedničkim projektima, a rezultate projekta pozdravio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

Uz ravnatelje i predstavnike gradskih, županijskih i državnih institucija, te članove LAG-a Marinianis, konferenciji su prisustvovali i zamjenik načelnika Općine Sopje Željko Janečić i pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok.

Zahvalivši se svim sudionicima na uspješnoj realizaciji ovog projekta, Renata Butka najavila je nove projekte LAG-a Marinianis, a jedan od planiranih je i projekt „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ čiji će nositelj biti LAG Marinianis uz partnerstvo pet susjednih općina sa šireg slatinskog područja. Projekt je prijavljen u vrijednosti 2 i pol milijuna kuna, a obuhvaća zapošljavanje 12 žena.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

x

Check Also

Niti kiša nije mogla zaustaviti veselo slatinsko Martinje

Bez obzira na poprilično loše vremenske prilike danas je na slatinskom Vidikovcu održano tradicionalno Martinje, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org