DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICAPOLJOPRIVREDAPROJEKTI I NATJEČAJISPONZORIRANA OBJAVA

LAG Marinianis: Festival peke u Ninu kod LAG Mareta

U sklopu projekta “Local2local” koji je financiran iz podmjere 19.3 “Provedba aktivnosti projekata suradnje” iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2022, a koji traje do lipnja 2025. godine, tim LAG Marinianisa je aktivno sudjelovao na Festivalu peke koji se održao prošli vikend u sklopu Dana grada Nina u suorganizaciji LAG-a Mareta.

U projektu sudjeluje osam LAG-ova: LAG Terra Liburna (glavni partner), LAG Frankopan, LAG Južna Istra, LAG Mareta, LAG Marinianis, LAG Prigorje, Lag Sjeverna Bilogora i LAG Zagora. Cilj projekta je ojačati promociju ruralnih područja i destinacije putem specifične lokalne ugostiteljske ponude prepoznatljivih agri-food proizvoda. Jedan od rezultata projekta jest izrada oznake kvalitete “Local2Local” čiju oznaku će nositi objekti koji poslužuju hranu piće od lokalnih namirnica – ispričala nam je voditeljica LAG-a Marinianis Renata Benija.

Festival peke je započeo u subotu 8. lipnja u poslijepodnevnim satima kada su uz samu obalu postavljene peke i ložišta za sve natjecatelje. Prvo se morao pripremiti kvalitetan žar, tako da je, uz izrazito visoku temperaturu toga dana, natjecatelje dodatno zagrijavala i vatra.

Peka se mora praviti polako i sa strpljenjem. Bitno je imati dobro meso, “potrefiti” dobar žar, a naravno da je bitno i povrće i začini koji puštaju aromu prilikom pečenja. To je proces od par sati i isto tako treba procijeniti trenutak kada je peka gotova, da se meso ne isuši i ne izgori – izjavio je Dražen Šafar koji je i predsjednik Udruge kuhara i slastičara Virovitičko-podravske županije, a puna podrška u znanju i pečenju mu je bio i Željko Jadek koji je također vrsni znalac u pečenju mesnih delicija. Oni su bili glavni akteri natjecanja tima LAG Marinianis. Budući da je ostatak tima mogao biti opušten jer je peka u “Masterchef” rukama, posjetiteljima su se nudili naši tradicionalni domaći proizvodi poput kulena, kobasica i slanine. Natjecatelje su obilazili tamburaši i harmonika koji su se najviše zadržali upravo kod našeg slavonskog tima koji su veselo priredili mini koncert slavonskih pjesama za ostale posjetitelje.

U natjecanju je sudjelovalo 15 timova: OPG Grbić, OPG Mustač Jozo, Vina Poljak, DVD Pljusak Nin, Udruga žena Nona Nin, Obrt Bartulin, LAG Marinianis, LAG Terra Liburna, Udruga Kaštel zaton, LAG Mareta, UO Fritulica, Slasno d.o.o., Prometno redarstvo Nin, Klapa Condura i Grad Nin.

Mnoštvu posjetitelja koji su se okupili na ovom festivalu nudilo se da probaju i ostale delicije ispod peke kao što su pizza, soparnik i focaccia koje su mogli probati dok peke nisu bile zgotovljene.

U večernjim satima, kada su peke bile gotove, okupio se stručni sud i redom isprobavao ukusne uzorke mesa i povrća koje su natjecatelji ponudili na svojim tanjurima. Svaki tanjur se isproban i ocijenjen pred publikom tako da je sve bilo transparentno. Trenutak neizvjesnosti je bio na vrhuncu pri proglašenju prva tri pobjednička tanjura.
Treće mjesto je pripalo vinariji Poljak, ekipa LAG-a Marinianis je osvojila visoko drugo mjesto, dok je prvo mjesto pripalo udruzi žena “Nona” iz Nina.

Jako smo zadovoljni postignutim uspjehom jer nismo puno eksperimentirali. Pripremili smo našu tradicionalnu slavonsku peku i ljudi su to prepoznali. Samim sudjelovanjem u ovoj manifestaciji uz ovako dobro druženje i ekipu osjećamo se kao pobjednici – rekao je Dražen Šafar i nadodao da mu je bila čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovoj aktivnosti.

Ove godine smo se odvažili po prvi puta održati ovaj Festival peke, a po utiscima natjecatelja i po broju posjetitelja moram istaknuti da smo jako zadovoljni i da ćemo se potruditi da ova manifestacija postane tradicija – zadovoljno nam je rekao predsjednik LAG-a Mareta Borjan Andrija Peša.

Proglašenje pobjednika nije bio i kraj druženja jer je na veliku binu na obali stupio Dražen Zečić i održao koncert za pamćenje. Od djece do onih najstarijih mogli su taj dan uživati u tradicionalnim delicijama i dalmatinskim pjesmama. Bili su to i dan i večer za pamćenje.

Svakako treba spomenuti da se pri posjetu gradu Ninu nikako ne smije izostaviti posjeta njihove solane, tako da je tim LAG-a Marinianis prije povratka obišao i poznatu Kuću soli gdje su mogli saznati sve o povijesti solane, načinu proizvodnje soli koja se još uvijek proizvodi na tradicionalan način, probati cvijet soli i biljku slanušu koja raste u bazenima za proizvodnju soli. Ovo studijsko putovanje je bilo razmjena znanja o tradiciji Dalmacije i Slavonije.

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk) (Sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button