DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Kvartet Rucner ponovno gost DMK – u sklopu pretprograma tri sjajna koncerta

U sklopu pretprogramskih događanja ovogodišnjeg jubilarnog festivala Dani Milka Kelemena, Gudački kvartet Rucner ovoga je puta svoju vrhunsku glazbu predstavio mještanima slatinskih prigradskih naselja Kozice, Sladojevci i Novi Senkovac.

Prvi od tri koncerta održan je jučer u kapeli sv. Roka u Kozicama, gdje je na samom početku sve nazočne pozdravio ravnatelj festivalskog odbora Antonio Brzica koji je ujedno i predstavio Gudački kvartet Rucner čiji su članovi Snježana i Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković.

Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, a posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta u kalendarskoj godini, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske o čemu svjedoče i ova tri koncerta na slatinskom području.

U zanimljivoj interakciji s publikom Dragan Rucner sam najavljuje djela koja će izvesti, a to su ovoga puta bila djela Josipa Mihovila Stratika, Franza Schuberta, Wolfganga Schreodera, Georga Gershwina i na kraju Mala slavonska rapsodija Tomislava Uhlika, posvećena upravo obitelji Rucner.

Reprizu koncerta u Kozicama imali su prigodu danas poslušati i mještani Sladojevaca u crkvi sv. Barbare, te Novog Senkovca u kapelici sv. Bartola.

– Mi smo jedan ansambl koji voli svirati i koji voli doći posebno u manje sredine u kojima ljudi nemaju tako često priliku poslušati ovakvu glazbu i to je ono što je divno kada vidite da ta publika uživa. Nalazili se u New Yorku ili u malom slavonskom selu svira se s istim žarom i s istom ljubavlju. Najvažnije je da to što radiš voliš, a ja sam zahvalna Gospodinu na ovom daru, jer nema ljepšeg osjećaja svirati i to podijeliti s ljudima do kojih ta glazba dođe, – naglasila je Snježana Rucner govoreći o ukupnim dojmovima ovogodišnjih koncerata u sklopu festivala DMK.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Željko Felbar)


Koncert u kapeli sv. Roka u Kozicama


Koncert u u crkvi sv. Barbare u Sladojevcima


Koncert u kapelici sv. Bartola u Novom Senkovcu

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button