DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Kvaliteta slatinskih vina iz godine u godinu sve bolja

Svoju je redovnu skupštinu u restoranu Stari podrum održala Udruga vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje. Skupština je bila i izbornog karaktera pa su članovi birali novo vodstvo. Zadovoljni dosadašnjim radom isti su ponovno povjerenje ukazali aktualnoj garnituri. Nova stara predsjednica udruge je Tihana Bišćan, dopredsjednik Mirko Lukač, a tajnik i blagajnik Krunoslav Šarabok.

U svom izvješću predsjednica se osvrnula na rad udruge u proteklom mandatnom razdoblju od četiri godine. Kao i sve ostale udruge prošle dvije godine obilježene globalnom pandemijom i udrugu Slatinsko vinogorje onemogućile su u zajedničkim planiranim aktivnostima no ne i u individualnoj proizvodnji omiljenog nektara. I 2018. i 2019. udruga je redovito sudjelovala na javnim manifestacijama, a tradicionalne izložbe vlastitih vina udruga je podigla na jednu sasvim zavidnu razinu. Prvu od te dvije obilježila je paralelna izložba slika slatinskih slikara dok je drugoj dodana jedna sasvim nova atraktivna nota, a bilo je to sljubljivanje vina i sira kojeg je vodila majstorica svog zanata enologinja Ivana Nemet koja je i večeras prisustvovala skupštini slatinskih vinara. Jedna od glavnih stavki rada ove udruge je konstantno educiranje članova, a tu su veliku pomoć od imali Ministarstva poljoprivrede. Od kada je započela ta praksa s dodatnim educiranjem i od kada je spomenuta enologinja Nemet Slatinčanima pri ruci da svojim zlata vrijednim savjetom usmjeri vinare i vinogradare u pravom smjeru kvaliteta vina članova udruge drastično je skočila. Što se tiče najbližih planova na skupštini je dogovoreno da uzorke za ocjenjivanje vina koja će sudjelovati na tradicionalnoj izložbi zainteresirani mogu predati kod Rajke Maravić u Starom podrumu već od sutra (25.3), a najkasnije do petka 4. travnja. Potrebno je donijeti neoznačenu bocu bez etikete, a cijena za ocjenjivanje po uzorku iznosi 30 kuna za članove udruge, te 50 kuna za sve ostale građane koje je predsjednica Bišćan posebno pozvala da se odazovu pozivu kako bi i oni mogli doznati kakva im je kvaliteta proizvoda.

Podršku ovoj skupini marljivih ljudi koji s posebnim žarom i veseljem prilaze svome ”pitkom” hobiju došao je dati i gradonačelnik Denis Ostrošić. ”Slušajući enologinju Nemet, njezine ocjene za vina, ne mogu drugo nego čestitati ovim ljudima na odličnim rezultatima. Slatina definitivno ima sve veći broj kvalitetnih vinara i podrumara. Doznali smo i da se u toj širokoj paleti odličnih proizvoda posebno ističe graševina kao prepoznatljivi upravo slatinski proizvod. Na našu slatinsku povijest i priču o pjenušcu nastalom od jedinstvene kadarke izvrsno se uklapa i nadovezuje ova naša današnja priča koju svojim kvalitetnim vinima pišu ovi tzv.”mali” vinogradari i vinari koji se tim zanatom bave isključivo iz ljubavi i hobija.” – ispričao nam je gradonačelnik dodavši da ga posebno veseli što će članovi svoja vina servirati javnosti na izložbi u sklopu proslave obilježavanja Dana grada Slatine.

Kao i sve članove udruge koji su na skupštinu donijeli svoje uzorke na prvo testiranje tako su i nas zaintrigirali dojmovi što ih je nakon kušanja stekla enologinja Ivana Nemet. ” Puno zajedničkog rada dalo je rezultata. Mnogi se boje dati svoja vina na ovakvu javnu degustaciju no prilaze mi poslije u potrazi za savjetom i dodatnom analizom i organoleptikom. Već nekih osam godina radim s ovim ljudima i ono što me ispunjava zadovoljstvom je kada mi kažu – ne bi to ništa bilo bez tebe. Kod ovakvih vina koja rade čisti hobisti što je ovdje u Slatini gotovo stopostotni slučaj, onda gledate da pri ocjenjivanju nagradite njihov trud, dodate kombinaciju tehnološke ispravnosti i onaj neizbježni dio znanosti odnosno struke.” – rekla nam je enologinja ne krijući zadovoljstvo kušanim vinima članova ove udruge no i napomenuvši da nije sudjelovala u berbama tih vinara koje isto tako znaju biti od presudnog faktora pri dobivanju konačne kvalitete proizvoda. Zanimalo nas je i kakva je bila prošla godina s obzirom na vremenske uvjete. ”Od kada radim u vinarstvu nekih 15-ak godina, još nije godina nije bila ista. Prošla je bila prilično vruća i suha, gdje se upravo sada u nekim parametrima osjeti  problematika te sušne godine. Bile su to berbe s izuzetno visokim kiselinama i velikim udjelom šećera u nekom samom startu pa su to bila dosta alkoholizirana vina. Kod nekih je još uvijek ostala ta kiselina pa je i struka imala posla. No s obzirom na te i takve uvjete odrađena je dobra godina koja je bila i dovoljno izazovna, i dovoljno teška i dovoljno lagana.” – rezimirala nam je za kraj ova vrsna stručnjakinja čija će biti zadnja i na izložbi vina koju će Udruga vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje ove godine pripremiti za Dan grada Slatine.

Damir Jukić

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button