NASLOVNICAOPĆINE

KUD Podravina Čađavica održao redovnu godišnju izvještajnu skupštinu

Proteklog vikenda održana je redovna godišnja izvještajna skupština Kulturno-umjetničkog društva Podravina Čađavica.

Osim članova KUD-a, nazočni na skupštini bili su općinski načelnik Mirko Rončević te predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Čađavice i Starina.

Nakon izbora Radnog predsjedništva, usvajanja dnevnog reda i izvješća Verifikacijske komisije, predsjednica KUD-a Valentina Kokorić podnijela je izvješće o radu za 2023. godinu kao i plan rada za tekuću 2024. godinu, dok je blagajnik Željko Dudović podnio financijsko izvješće za 2023. i financijski plan za 2024. godinu. Sve odluke jednoglasno su usvojene.

Što su čađavački ”kudovci” odradili prošle godine i koliko su bili aktivni, osim usmenog izvješća predsjednice, nazočni na skupštini imali su priliku vidjeti i u kratkom filmu, a da su bili vrijedni dokazuju razna gostovanja, nastupi i aktivnosti poput sudjelovanja na Slavonskom kolinju u Čađavici,  u sv. Đurđu na manifestaciji ”U poklade na varoš”,  u Dinjevcu na 11. ”Susretima plesa i pjesme” koja je održana u organizaciji  Udruge žena Dinjevac, u Zagrebu na vrlo poznatoj manifestaciji ”Šokačka rapsodija” koja je održana u dvorani Vatroslav Lisinski, na uskrsnoj radionici u organizaciji Dječjeg vrtića Lipa Čađavica, u Sopju na manifestaciji ”Dravsko proljeće”, u Donjoj Vrbi na 12. po redu smotri folklora koja se održala pod nazivom ”Ispod vrbe, zapivaj mi lane”, u Beničancima na 17. Smotri folklora ”Igra kolo na sokaku’, vrlo uspješno održanoj 8. Međunarodnoj smotri folklora ”Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati”,  na 44. ”Žetvenim svečanostima” u Cerni, na Sportskim igrama u koje su održane u Zvonimirovcu u organizaciji Sportske udruge Zvonimirovac, HVIDR-e Slatina i  Općine Čađavica, na manifestaciji ”Festival kulturne baštine i tradicije u Suhopolju koji je održan na temu Dvorci Virovitičko-podravske županije, nastupom i svečanom povorkom u narodnim nošnjama na obilježavanju 100. godišnjice postojanja DVD-a Čađavica, na 1. smotri folklora ”Slavonija u srcu Dugog Sela” održanoj u Dugom Selu Lukačkom, na 14. ”Voćinskoj kestenijadi” u Voćinu, KUD je sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem lampiona u centru mjesta, uz ostale udruge u organizaciji Dječjeg vrtića Lipa Čađavica i OŠ Davorin Trstenjak Čađavica sudjelovanjem u organizaciji Adventa u Čađavici koji je održan po drugi puta… Krajem godine održano je već tradicionalno božićno darivanje između članova te druženje uz ritmove božićne glazbe. Članovi KUD-a okitili su i adventski vijenac u centru mjesta te sudjelovali u uređenju crkve. Osim navedenog bilo je tu aktivnosti vezanih ta vanjsko uređenje Doma udruga Čađavica, uređenje (pranje i peglanje) narodnih nošnji, redovno održavanje proba, održavanje sjednica Upravnog odbora, sudjelovanje na redovnoj godišnjoj skupštini ZAKUD-a VPŽ koja je ove godine održana u Novoj Bukovici.

Tijekom 2023. godine uspješno je realiziran projekt ”Izrade deset komada ženskih pregača za čađavačku narodnu nošnju” za koji smo gotovo u cijelosti ishodovali sredstva od Ministarstva kulture. Od navedenog Ministarstva odobren je i projekt izrade i nabave tamburaškog instrumenta, berde. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.250,00 eura, a zatraženih 2.000,00 eura odobreno je u 100-postotnom iznosu.

Virovitičko-podravska županija je objavila Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu na koji se KUD javio s projektom organizacije Smotre folklora ”Petrovo je i žito se zlati skupa ćemo zapjevati” gdje je od strane Županije odobreno 300,00 eura i u ponedjeljak, 29. siječnja ove godine potpisan je ugovor donaciji. Izvršen je popis imovine (inventura) KUD-a sa stanjem na dan 31.12.2023. godine. Za sve navedene aktivnosti potrebna su financijska sredstva koja su najvećim dijelom osigurana od strane Općine Čađavica, koja je prošle godine za rad KUD-a izdvojila ukupno 10.000,00 eura na čemu je riječi zahvale izrazila predsjednica Valentina Kokorić.

Nakon podnesenih i usvojenih izvješća, skupština se nastavila podjelom zahvalnica za aktivan rad i djelovanje u društvu, za 5 i 10 godina rada, dok je za 45 godina zahvalnicu primio najstariji član Društva Ivan Slunjski Dikica koji je ujedno i jedan od osnivača KUD-a davne 1979. godine.

Završetak skupštine obilježili su prigodni govori gostiju gdje je završnu riječ imao načelnik Mirko Rončević, koji je izrazio zadovoljstvo s radom te istaknuo da dok god je društvo aktivno i radi na promociji općine Čađavica, može i dalje računati na podršku Općine.

mf (adf, žp; Foto: KUD Podravina Čađavica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button