KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

KUD Mikleuš nastupio na ”Šokačkoj rapsodiji” u Zagrebu

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog sinoć (utorak) je ugostila orkestar od 100 tamburaša koji su izveli “Šokačku rapsodiju” najvećih tamburaških hitova i šokačkih kola, pop i rock pjesama Kiće Slabinca te niz svjetskih hitova, od legendarnih Beatlesa do kan-kana i čardaša. Posebni su gosti bili pobjednica Dore Mia Dimšić, Bruna Oberan-Bošković, Marko Tolja, Pero Galić, Alen Đuras, Ante Gelo i Alan Bjelinski.
 
Prva “Šokačka rapsodija” održana je 2006. godine, a osim u Hrvatskoj, svoje je veselje i tradiciju odnijela i u bečki Wiener Konzerthaus te dvoranu Művészetek Palotája u Budimpešti. Članovi ovog orkestra dolaze iz cijele Hrvatske, a njihovi gosti su hrvatski tamburaši iz Vojvodine, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, u pravilu Hrvati ili potomci hrvatskih iseljenika. Za svoj su rad 2010. godine nagrađeni Porinom za najbolji CD tamburaške glazbe.
 
Ovoga puta koncert je pripremljen s baštinom i tradicijom Slavonije, Baranja i Srijema te su organizatori na koncert pozvali deset kulturno-umjetničkih društava iz pet hrvatskih županija koji su u kasnim poslijepodnevnim satima nastupili na nekoliko gradskih lokacija, a od 18.30 sati sva društva su pjesmom uveseljavala publiku ispred Lisinskog, da bi u konačnici svojim narodnim nošnjama i veseljem uljepšali ambijent koncerta 100 tamburaša. 
 
Među deset odabranih kulturno umjetničkih društava bio je i KUD Mikleuš, što je za njih velika čast, jer su tako pjesmom, plesom i nošnjama promovirali svoje mjesto i Virovitičko-podravsku županiju. 
mf (adf; Foto: KUD Mikleuš)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button