KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

KUD Lipa Nova Bukovica izvrsno se predstavio na Međunarodnom folklornom festivalu „Ohridski biser“

Kulturno-umjetničko društvo Lipa Nova Bukovica od 15 do 19. srpnja gostovalo je u Sjevernoj Makedoniji, i jedno je od dva KUD-a koja su sudjelovala iz Republike Hrvatske na ovogodišnjem Međunarodnom folklornom festivalu „Ohridski biser“.
Ovaj se festival svake godine održava u gradu Ohridu, a program započinje defileom ulicama ovoga prelijepog grada kojima se uz novobukovačku Lipu i KUD Napredak iz Podravskih Podgajaca prošetalo još 15-ak KUD-ova iz Srbije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Poljske i Turske.

Tako je KUD Lipa Nova Bukovica imao prigodu nastupiti na ljetnoj pozornici smještenoj 50-ak metara od obale Ohridskog jezera pred prepunim gledalištem. Izvrsnim su nastupom oduševili svoje domaćine i brojne posjetitelje, a posebne ovacije svih prisutnih izazvali su izvedbom narodne makedonske pjesme „Makedonsko djevojče“.

Tijekom boravka u Sjevernoj Makedoniji upriličen je i susret s dogradonačelnikom Grada Ohrida gdje su predstavnici KUD-a Lipa Nova Bukovica predvođeni predsjednicom Anicom Milosavljević, razmijenili poklone s domaćinima te im zahvalili na srdačnom gostoprimstvu, ali ih isto tako pozvali na uzvratni posjet svojoj prelijepoj Slavoniji.

Članovima novobukovačke Lipe bio je ovo ujedno i pravi izlet budući da su pod vodstvom Lidije Gurčeve u ime oraganizatora, osim smještaja u centru Ohrida u hotelu Montenegro inn, imali prigodu obići i brojne ohridske znamenitosti poput Tvrđe i Antičkog amfiteatra gdje su se predstavili poznatim slavonskim bećarcem. U sklopu krstarenja obišli su i nekoliko crkava, između ostalih crkvu sv. Sofije i Manastir sv. Nauma.

Gdje god da su se pojavili novobukovački KUD-ovci su izazvali pozornost pjesmom i plesom. Tako su mini koncert održali i u poznatom ohridskom Caffe baru Corner gdje su im se u kolu pridružili gosti i brojni prolaznici koje je oduševila poznata slavonska tambura odličnih novobukovačkih tamburaša.

– Doma smo se vratili prepuni dojmova, novih prijateljstava i uspomena koje će nam ostati za cijeli život. Ovom prigodom još se jednom želimo zahvaliti Općini Nova Bukovica koja je prepoznala važnost ovog našeg projekta i ukazala nam povjerenje da predstavimo novobukovački kraj u gradu Ohridu, – istaknula je predsjednica KUD-a Lipa Nova Bukovica Anica Milosavljević te se ujedno zahvalila i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli da im se ovaj san ostvari.
(Mihaela Feldi/Foto: KUD Lipa Nova Bukovica)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button