KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

KUD Dika upotpunio ovogodišnju “Noć muzeja”

Bogati program ovogodišnje Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Slatina upotpunili su i članovi Kulturno umjetničkog društva Dika iz Slatine. Uz najavu skorašnje proslave 50. obljetnice postojanja Dike, predsjednik Dario Vrbaslija održao je prezentaciju sumiravši nastanak i djelovanje KUD-a Dike te predstavio program rada za ovu  godinu. Tijekom prezentacije okupljeni su mogli saznati  zanimljive podatke kao što je činjenica da je KUD Dika tijekom osamdesetih godina imao skoro 400 članova, no isto tako i da su ratne godine ostavile traga ne samo na radu KUD-a već i na broju nošnji koje su ostale u privatnom vlasništvu. Predsjednik Vrbaslija  je pozvao sve generacije da se ponovno uključe u rad društva te da se fond nošnji, tekstova i ostale kulturne baštine vrati u vlasništvo KUD-a Dike ili Zavičajnog muzeja kako bi se osigurala kulturna baština slatinskog kraja.

Predavanje na temu  „Riječju i slikom kroz slatinski kulturno-umjetnički amaterizam“ je održala i Valentina Dačnik iz Hrvatskog sabora kulture iz  Zagreba. Ono je sadržavalo i približilo načine na koje je moguće osigurati kulturnu baštinu te koji su sve napori uloženi u priznavanje kulturne baštine Hrvatske. Kao jedan  od primjera pojavio se i „bećarac“ kojeg je teško bilo dokazati kao kulturnu baštinu Slavonije, ali u tome se ipak uspjelo.

Postupak obilaska „bakica“ koje su nekada bile članice kulturnih društava i koje posjeduju neprocjenjivo kulturno znanje opisao je  svojim iskustvima Miroslav Šarić, našički folklorist koji se specijalizirao za slatinsko područje. Obišao je Sopje, Donje Meljanje, Voćin  Hum i druga sela slatinskog područja kako bi u razgovoru saznao stare napjeve i korake koji se uz njih plešu te koja je tradicija uz njih vezana.

Večer je završila sa zajedničkim uvježbavanjem okupljenih i članova Dike, a zaplesalo se i kolo čije podrijetlo je iz Novaka.( mt / foto:Marko Telišman)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button