DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a započela ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ u okviru kojega se provodi terenska nastava za učenike.
Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

Ovaj tjedan započeo je ciklus od četiri terenske nastave u kojima će sudjelovati  120 učenika iz šest osnovnih škola: Josipa Kozarca i Eugena Kumičića iz Slatine, Davorin Trstenjak Čađavica, Vladimir Nazor Nova Bukovica, Osnovna škola Mikleuš i Osnovna škola Voćin.

Prva u nizu terenskih nastava organizirana je jučer za učenike osnovnih škola Davorin Trstenjak Čađavica u pratnji nastavnika Tomislava Sabolića i Vladimir Nazor Nova Bukovica u pratnji ravnateljice Larete Žubrinić, a započela je paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

U Zavičajnom muzeju Slatina učenici su posjetili Spomen sobu Domovinskog rata, gdje im je prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području održao kustos Srđan Đuričić te ih upoznao sa strahotama koje donosi rat, a koje ne mogu pronaći u svojim udžbenicima. Kratko upoznavanje s oružjem i opremom iz tog ratnog vremena prezentirao je muzejski preparator Goran Boršić.
O teškim danima tijekom Domovinskog rata kada su mnogi životi izgubljeni, a uništeni onih koji su preživjeli govorio je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić.
Ravnateljica novobukovačke škole Lareta Žubrinić tom je prigodom istaknula kako i u OŠ Vladimir Nazor imaju postavljen pano s fotografijama u spomen na poginule hrvatske branitelje s područja Nove Bukovice, te su se također organizirale terenske nastave u okviru kojih su se obilazile ulice u Novoj Bukovici koje nose njihova imena te su se tom prigodom čitali ulomci iz knjige „Pismo ratniku“. Spomen soba Domovinskog rata u Slatini malo koga može ostaviti ravnodušnim, pa tako sjećanja zarobljena među njezinim zidovima bude emocije svojim posjetiteljima koji nerijetko puste i poneku suzu. U konačnici svrha Spomen sobe je – „Da se ne zaboravi“.

Potom su učenici u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije.
Učenici su posjetili i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje u čiji je obilazak učenike poveo vlč. Ivan Ereiz.

Jučerašnja terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.
Tijekom terenske nastave, s putevima 136. slatinske brigade,  učenike su upoznali članovi HVIDR-e Slatina Josip Habl i Marko Marković.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga.
HVIDR-a Slatina je tako ojačala veze s Hrvatskim časničkim zborom – Gradskim odborom Slatina, Udrugom veterana i dragovoljaca Domovinskog rata iz Voćina, te Udrugom maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“.

Projekt „Istina o pobjednicima“ podržavaju i financijski podupiru: Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.

Terensku nastavu u sklopu ovog projekta idućeg će tjedna odraditi slatinske osnovne škole, a posljednjeg tjedna u listopadu škole iz Mikleuša i Voćina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, HVIDR-a Slatina i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button