DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a započela ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ u okviru kojega se provodi terenska nastava za učenike.

Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

U ovogodišnjem ciklusu terenske nastave sudjelovat će učenici osnovnih škola: Josipa Kozarca i Eugena Kumičića iz Slatine, Davorin Trstenjak Čađavica, Osnovne škole Mikleuš i Osnovne škole Voćin.

Prva u nizu terenskih nastava organizirana je danas za učenike 7. r. OŠ Voćin u pratnji učiteljica Biologije Martine Vukičević i Geografije Mirne Strilić, a započela je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.
Tom im je prigodom dobrodošlicu zaželio potpredsjednik slatinske HVIDR-e i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić te istaknuo kako je cilj ovog projekta „Da se ne zaboravi“, jer učenici će nakon ove terenske nastave u svojim školama kroz literarne i likovne radove izraziti svoje dojmove, a najbolje radove HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom Slatinom i susjednim općinama i ove će godine nagraditi.
Upoznao ih je ukratko sa značajem ovoga projekta i hodogramom terenske nastave koja je potom nastavljena u Zavičajnom muzeju Slatina gdje su učenici posjetili Spomen sobu Domovinskog rata.
Da bi stigli do Muzeja prošetali su Parkom 136. slatinske brigade gdje su nakratko zastali ispred spomen obilježja posvećenog upravo 136. brigadi, a rad je Slatinčanina akademskog kipara Viktora Libla. O njegovom simboličkom značenju govorio je prof. Petar Žarković.

U Zavičajnom muzeju učenike je dočekao kustos Srđan Đuričić te ih upoznao s prostorom Spomen sobe, njezinim osnutkom i vezom s Udrugom roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatine i Orahovice. Nakon uvodnog dijela učenici su pogledali film „Domovinski rat na slatinskom prostoru“ na kojem su radili djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina i profesor povijesti Dino Mataz, a kroz koji je kronološki prikazan Domovinski rat kako bi se učenici lakše upoznali s ratnim zbivanjima. Nakon filma učenicima se obratio kustos muzeja naglasivši važnost očuvanja sjećanja na Domovinski rat i na sve njegove sudionike posebice na poginule branitelje koji su svoj život dali za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku u kojoj danas živimo. Ujedno im je pokazao naoružanje koje je korišteno tijekom Domovinskog rata i alegorički ga usporedio s bibilijskom pričom o Davidu i Golijatu.

Potom su učenici u pratnji svojih nastavnika obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije.

Neizostavan dio terenske nastave je i obilazak Balinaca, Čojluga i Četekovca te odavanje počasti žrtvama i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.

Učenici su se na kraju vratili u svoj Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković.

Tijekom terenske nastave, s putevima 136. slatinske brigade, učenike su upoznali članovi HVIDR-e Slatina Stjepan Trevizan i Aleksander Kiš.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt „Istina o pobjednicima“ podržavaju i financijski podupiru: Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Mikleuš i Voćin.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Stjepan Trevizan)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button