DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a i ove godine organizirala ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ u okviru kojega se provodi terenska nastava za učenike.
Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

U ovogodišnjem ciklusu terenske nastave sudjelovali su učenici iz šest osnovnih škola, a prva u nizu organizirana je 11. listopada za učenike 7. r. OŠ Mikleuš u pratnji razrednika Jurice Kraljika i ravnatelja škole Drage Kraljika, te OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica u pratnji razrednice Ivane Pandur.

Potom su u terenskoj nastavi sudjelovali učenici slatinske OŠ Eugena Kumičića u pratnji učitelja geografije i povijesti Nikole Marjanovića. Učenike OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice pratio je učitelj geografije i povijesti Tomislav Sabolić, a učenike OŠ Josipa Kozarca Slatina učitelj povijesti Markan Lukić.

Na posljednjoj terenskoj nastavi u ovogodišnjem ciklusu, koja je održana posljednjeg dana listopada, sudjelovali su učenici sedmih razreda OŠ Voćin u pratnji svojih razrednika, Svjetlane Banovac i Milorada Vučkovića.

U sklopu terenske nastave učenici su nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, te kratkog prisjećanja ratnog puta brigade ispred spomenika podignutog njoj u čast, posjetili Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina gdje im je prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području održao v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić te ih upoznao sa strahotama koje donosi rat, a koje ne mogu pronaći u svojim udžbenicima.
– Čitajući imena svakog pojedinog poginulog hrvatskog branitelja prisjećamo se njihove žrtve, njihovih mladih života koje su dali za slobodu naše Domovine i to nikada ne smijemo zaboraviti, – istaknuo je Đuričić.
Kratko upoznavanje s oružjem i opremom iz tog ratnog vremena prezentirao je muzejski preparator Goran Boršić.

O teškim danima tijekom Domovinskog rata kada su mnogi životi izgubljeni, a uništeni onih koji su preživjeli govorio im je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je istaknuo kako je cilj ovog projekta „Da se ne zaboravi“, jer djeca će nakon ove terenske nastave u svojim školama kroz literarne i likovne radove izraziti svoje dojmove, a najbolje radove HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom Slatinom i susjednim općinama i ove će godine nagraditi. Koji će radovi biti nagrađeni doznat će se na svečanosti koja će ove godine biti upriličena u Općini Čađavica sredinom prosinca.

Spomen soba Domovinskog rata u Slatini malo koga može ostaviti ravnodušnim, pa tako sjećanja zarobljena među njezinim zidovima bude emocije svojim posjetiteljima koji nerijetko puste i poneku suzu, osobito kada im ovaj dio tužne povijesti ispriča predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić koja je naglasila kako njihova djeca i svi hrvatski branitelji nisu bili agresori, već su svojom srčanom hrabrošću i ljubavlju prema domovini samo branili svoja ognjišta.

Učenike i njihove nastavnike pozdravio je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je također govorio o značaju ovog projekta kojim će se najteže razdoblje Hrvatske povijesti, kada su nažalost brojni životi izgubljeni, sačuvati od zaborava.

Potom su učenici u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, a posjetili su i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković koji je i sam preživio ratno zarobljeništvo, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje u čiji je obilazak učenike poveo vlč. Ivan Ereiz.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.
Tijekom terenske nastave, s putevima 136. slatinske brigade, učenike su upoznali članovi HVIDR-e Slatina Josip Habl, Stjepan Trevizan i Marko Marković.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt „Istina o pobjednicima“ podržavaju i financijski podupiru: Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Darko Božičković)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button