Home / DOGAĐANJA / Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a i ove godine organizirala ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda

Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a i ove godine organizirala ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ u okviru kojega se provodi terenska nastava za učenike.
Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

U ovogodišnjem ciklusu terenske nastave sudjelovali su učenici iz šest osnovnih škola, a prva u nizu organizirana je 11. listopada za učenike 7. r. OŠ Mikleuš u pratnji razrednika Jurice Kraljika i ravnatelja škole Drage Kraljika, te OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica u pratnji razrednice Ivane Pandur.

Potom su u terenskoj nastavi sudjelovali učenici slatinske OŠ Eugena Kumičića u pratnji učitelja geografije i povijesti Nikole Marjanovića. Učenike OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice pratio je učitelj geografije i povijesti Tomislav Sabolić, a učenike OŠ Josipa Kozarca Slatina učitelj povijesti Markan Lukić.

Na posljednjoj terenskoj nastavi u ovogodišnjem ciklusu, koja je održana posljednjeg dana listopada, sudjelovali su učenici sedmih razreda OŠ Voćin u pratnji svojih razrednika, Svjetlane Banovac i Milorada Vučkovića.

U sklopu terenske nastave učenici su nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, te kratkog prisjećanja ratnog puta brigade ispred spomenika podignutog njoj u čast, posjetili Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina gdje im je prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području održao v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić te ih upoznao sa strahotama koje donosi rat, a koje ne mogu pronaći u svojim udžbenicima.
– Čitajući imena svakog pojedinog poginulog hrvatskog branitelja prisjećamo se njihove žrtve, njihovih mladih života koje su dali za slobodu naše Domovine i to nikada ne smijemo zaboraviti, – istaknuo je Đuričić.
Kratko upoznavanje s oružjem i opremom iz tog ratnog vremena prezentirao je muzejski preparator Goran Boršić.

O teškim danima tijekom Domovinskog rata kada su mnogi životi izgubljeni, a uništeni onih koji su preživjeli govorio im je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je istaknuo kako je cilj ovog projekta „Da se ne zaboravi“, jer djeca će nakon ove terenske nastave u svojim školama kroz literarne i likovne radove izraziti svoje dojmove, a najbolje radove HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom Slatinom i susjednim općinama i ove će godine nagraditi. Koji će radovi biti nagrađeni doznat će se na svečanosti koja će ove godine biti upriličena u Općini Čađavica sredinom prosinca.

Spomen soba Domovinskog rata u Slatini malo koga može ostaviti ravnodušnim, pa tako sjećanja zarobljena među njezinim zidovima bude emocije svojim posjetiteljima koji nerijetko puste i poneku suzu, osobito kada im ovaj dio tužne povijesti ispriča predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić koja je naglasila kako njihova djeca i svi hrvatski branitelji nisu bili agresori, već su svojom srčanom hrabrošću i ljubavlju prema domovini samo branili svoja ognjišta.

Učenike i njihove nastavnike pozdravio je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je također govorio o značaju ovog projekta kojim će se najteže razdoblje Hrvatske povijesti, kada su nažalost brojni životi izgubljeni, sačuvati od zaborava.

Potom su učenici u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, a posjetili su i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković koji je i sam preživio ratno zarobljeništvo, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje u čiji je obilazak učenike poveo vlč. Ivan Ereiz.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.
Tijekom terenske nastave, s putevima 136. slatinske brigade, učenike su upoznali članovi HVIDR-e Slatina Josip Habl, Stjepan Trevizan i Marko Marković.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt „Istina o pobjednicima“ podržavaju i financijski podupiru: Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Darko Božičković)

x

Check Also

Niti kiša nije mogla zaustaviti veselo slatinsko Martinje

Bez obzira na poprilično loše vremenske prilike danas je na slatinskom Vidikovcu održano tradicionalno Martinje, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org