DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

Krikovci izložbom mladih umjetnica obilježili prvih 20 godina postojanja

Prije 20 godina Slatinom se prolomio snažan krik, ne onaj poludemonski s platna Edvarda Muncha, već dobrodušni, iako i dalje glasan, koji svih tih godina sve do večeras daje Slatini i Slatinčanima do znanja da i mladi tu itekako postoje i imaju svoje želje, ambicije, ali i snagu da učine svoju sredinu još boljom i sretnijom za život svih nas. Da, večeras je Udruga mladih Krik prigodnom izložbom obilježila svojih prvih 20 godina postojanja. Učinila je to baš onako kako i priliči, izložbom radova mladih nadarenih talentiranih slatinskih umjetnika, točnije umjetnica.

Na samom početku ove male svečanosti kustos muzeja Srđan Đuričić osvrnuo se na čvrstu suradnju slatinskog muzeja i Udruge Krik podsjetivši i na nedavnu prvu izložbu mladih slatinskih kreativaca postavljenu u svibnju. Ova večerašnja svojevrsni je nastavak iste s nekim “starim”, ali i nekim novim imenima među potpisnicima itekako zanimljivih radova. Slatinski Zavičajni muzej na naše veliko zadovoljstvo nije strogo ograničen na davanje prostora samo poznatim i etabliranim umjetnicima već, kako je rekao kustos Đuričić, progovara o različitim temama, ali jednako tako i stvara platformu za izričaj mladih i njihov najčešći prvi javni nastup u ovakvom institucionaliziranom obliku. “Organizacijom ovakvog događaja, muzej vama mladima kreativcima poručuje da nastavite s radom, stvaranjem, crtanjem, slikanjem, oblikovanjem, jer stvaranje je proces, stvaranje su emocije i najljepši jezik” – rekao je između ostalog Đuričić te uputio iskrenu čestitku mladim autoricama kao i svim Krikovcima na velikoj obljetnici zaželjevši da i dalje aktivno promiču kulturu mladih u Slatini i okolici.

Mlada članica Krika Viktorija Velić bila je zadužena da prisutnima u nekoliko rečenica najavi izložbu, ali i da podsjeti na bogatu povijest ove udruge. Udruga Krik osnovana je 2003. godine kroz volonterski kamp “Arboretum Lisičine”. Od tada pa do danas organizira aktivnosti za mlade razne tematike, a s godinama se ta tematika profilirala na područja kreativnosti, razvoja, inovacija i kulture. “Naš rad seže duboko u srce naše zajednice donoseći promjene i inspiraciju. Hvala vam što ste danas ovdje i podržavate mlade iz našeg grada i okolice i rad naše udruge. Naša predanost i strast nastavit će oblikovati našu budućnosti i inspirirati nove generacije da sanjaju, stvaraju i rastu” – poentirala je za kraj mlada članica Krika Viktorija Velić.

Još je jedna mlada članica Krika stupila pred okupljene, a njezino je obraćanje išlo u smjeru osobnog doživljaja umjetnosti. Radi se o Lani Kovačević čija su se djela također našla među odabranim radovima izložbe, a zanimljivo je bilo čuti i njezine riječi – “Ne slikamo da bi naslikali. Ne pišemo da bi samo napisali. Slikamo i pišemo jer osjećamo. Žudimo za novim, neotkrivenim… Umjetnost je dragocjeni dar ljudske kreativnosti. Obogaćuje naše živote, spaja nas s drugima i oblikuje kulturu i zato je trebamo cijeniti, poticati, njegovati jer ima moć – da promijeni svijet”.

Pozdravivši nazočne u svoje i gradonačelnikovo ime, a posebno mlade, u čijem je znaku i bila ova lijepa kulturna večer, Ilija Nikolić zamjenik gradonačelnika kratko se osvrnuo na bogat 20-godišnji opus ove za Slatinu itekako vrijedne, ali i nadaleko prepoznatljive udruge. Iskoristio je prigodu i da uputi posebne čestitke za nedavno sjajno odrađen još jedan Loud fest koji je u samo dvije godine postojanja zahvaljujući Krikovcima izrastao u jedan veliki visoko reprezentativni slatinski zabavno kulturni događaj. Upravo je dogradonačelniku i pripala čast da izložbu proglasi otvorenom.

A svoje osjećaje uz neosporni talent i kreativnost u djela koja možete vidjeti u prostorima muzeja  su pretočile Morena Grgić, Barbara Jukić, Iva Lovčanin, Lana Fotez, Elizabeta Taradej, Marijeta Jukić, Sara Cvijanović, Lana Kovačević, Mateja Podolski, Anamarija Jokić, Sanda Štrković, Leonarda Tkalec, Melita Ostrunić, Gabriela Kovačević, Petra Josić i Viktorija Velić.

Osim radova izložbu upotpunjuju i fotografije s nekih od aktivnosti koje je Krik organizirao proteklih 20 godina.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button