DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

„KRIK“ održao završnu konferenciju

Udruga mladih KRIK Slatina je u srijedu, 30. prosinca, održala završnu konferenciju projekta “Informirani građani za aktivnu zajednicu” financiranog sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te uz sufinanciranje Grada Slatine. Održan je strukturirani dijalog s predstavnicima Grada Slatine i KRIK-a te ostalih udruga i učenika na temu „Život mladih u Slatini“.

Konferencija je trebala biti održana u fizičkom obliku, no zbog trenutne epidemiološke situacije održana je preko Zoom aplikacije, a moderatorica konferencije bila je Anamarija Sočo.

Na konferenciji je predstavljen projekt koji je prvenstveno bio namijenjen mladim osobama u dobi od 15 do 30 godina, s ciljem utjecaja na mlade, udruge mladih, Grad Slatinu i lokalnu zajednicu. Projektom se željelo potaknuti mlade na preuzimanje i prakticiranje  uloge aktivnog građanina i povećanje političke pismenosti mladih kroz edukacije i javno-zagovaračke aktivnosti, te podizanje razine informiranosti mladih o mogućnostima djelovanja u lokalnoj zajednici i podizanja svijesti o važnosti volonterskog rada. Navedeni ciljevi su ostvareni kroz pet grupa projektnih aktivnosti: edukacijske, javno-zagovaračke, volonterske, promotivne te aktivnosti nabave opreme koja je bila potrebna za provođenje projekta.

Provedba projekta započela je početnom konferencijom pod nazivom „Aktivizam mladih“ koju je održao predsjednik KRIK-a Matej Peretin u prostorima Hrvatskog doma te je predstavio projekt i njegove glavne ciljeve te je održao motivacijsku radionicu na kojoj su prezentirani primjeri dobre prakse vezani uz aktivizam mladih i volonterstvo uz razmjenu iskustva.

S obzirom na to kako je koronavirus poremetio raspored i način održavanja planiranih aktivnosti, u rujnu je ipak povodom Međunarodnog dana mira uspješno organiziran koncert osječke glazbenice Aklee Neon, koji je također bio financiran sredstvima iz projekta. Uz nju su nastupila još dva glazbena sastava naših Slatinčana. Koncert je bio namijenjen mladima i volonterima te je bio vrlo posjećen. 

Ostale edukacije i tribine koje su inače trebale biti organizirane u fizičkom obliku, zbog trenutne situacije morale su se održati u digitalnom obliku. Tako je edukacija iz Volonterskog menadžmenta organizirana putem Google meeta. Voditeljica edukacije bila je Laura Plantak Pul koja je iskoristila svoje dugogodišnje iskustvo u volontiranju i menadžmentu volontera kako bi polaznike edukacije upoznala s volonterskim svijetom i procesom volontiranja, te im predstavila teorijski dio vezan uz volonterstvo. Nakon toga su polaznici dobili zadatke u kojima su mogli primijeniti svoja stečena znanja i iskustva u volontiranju koja su nakon toga zajednički komentirali i analizirali, te su onda kreirali korake za daljnji razvoj vlastitog pristupa menadžmentu volontiranja.

Što se tiče ostalih radionica i edukacija, Gradska razvojna agencija Slatine je s Matejem snimila niz video uradaka o pisanju i provedbi projekata koja je omogućila korisnicima da steknu veće znanje o pisanju projektnih prijedloga koje će moći iskoristiti za vlastite potrebe (samozapošljavanje, prijavljivanje projekata za pokretanje poslovanja) ili pak za volontersko pisanje projekata za razne udruge na području Grada Slatine. 

Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske je na isti način snimio niz video uradaka na temu političke pismenosti mladih, koji su bili podijeljeni u tri cjeline: demokracija u zajednici, sudjelovanje u odlučivanju i javne politike. Poslije toga im je dao resurse za dodatno informiranje i domaći zadatak. Edukacija je imala u cilju informirati mlade o političko-društvenim procesima te ih potaknuti na aktivno sudjelovanje u političkom životu vezanim uz problematiku mladih na području Grada Slatine. Političkom aktivnošću mladi će razviti svoje stavove i ojačati samopouzdanje u društvenom okruženju. Potaknut će ih se da se bave politikom i osnažiti da svojim idejama i razmišljanjem mogu promijeniti društvo jer oni najbolje znaju svoje potrebe, a ujedno čine dobar dio glasačkog tijela. 

Nakon što je voditeljica projekta, Nikolina Mažar, predstavila projekt i ostvarene ciljeve, predsjednik Udruge je prezentirao anketu koja je bila provedena među mladima kako bi se ustanovili problemi s kojima se mladi u Slatini najviše susreću. Problemi su se mogli podijeliti u pet velikih skupina: nedostatak sportskih aktivnosti i infrastrukture, manjak proaktivnosti mladih i društva općenito, nedostatak edukacija različite tematike, nedostatak zabavnih sadržaja te nedovoljna obrazovna infrastruktura.  

Nakon toga su se sudionici konferencije podijelili u tri skupine kako bi pokušali doći do nekih konkretnih rješenja navedenih problema. Bavili su se socio-ekonomskim položajem mladih i infrastrukturnim problemima, nedostatkom zabavnih sadržaja za mlade te formalnim i neformalnim obrazovanjem. 

Neka od konkretnih rješenja problema na kojima bi se trebalo raditi bila bi subvencija za kupnju prve nekretnine ne samo za mlade obitelji, već i za samce, izgradnja gradskih stanova koje bi mladi mogli kupiti po povoljnijoj cijeni, kroz 5 godina omogućiti uvjete za stambenu zajednicu za mlade s intelektualnim poteškoćama, mogućnost kupovine zemljišta po povlaštenim cijenama za start-up poduzeća, ispitivanje konkretnih afiniteta mladih kroz ankete, dodatna aktivacija profesora u školama pozivanjem stručnjaka iz posebnih područja koji bi određenu problematiku približili učenicima, suradnja profesora s udrugama koje su od interesa učenika, dodatna edukativna predavanja profesora iz područja za koje su stručni, bolje povezivanje potreba i želja mladih s ponudom udruga i Grada, spoticanje mladih na rad u udrugama koje bi mogle služiti kao platforme za ostvarivanje njihovih potreba.

Na temelju rezultata projekta te održanog strukturiranog dijaloga putem ove konferencije radit će se na izradi novog Gradskog programa djelovanja za mlade. Također, radit će se i na dobivanju certifikata Grada mladih, koji je prirodan slijed već postojećeg Grada prijatelja djece.

Ovakav tip dijaloga između mladih i predstavnika nadležnih institucija trebao bi postati konstanta te je to prvi preduvjet kako bi se određene strategije i ostvarile jer bez glasa mladih nećemo moći doći do kvalitetnih rješenja njihovih problema.

Udruga mladih KRIK se i ovim putem zahvaljuje svim sudionicima ove konferencije i projekta općenito koji su davanjem svojih ideja zajedno s nama napravili prvi korak u rješavanju problema mladih u Gradu Slatini.

(tks/Izvor: Nikolina Mažar- KRIK)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button