DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Krapinski vitraji i keramika posjetili Slatinu

U holu slatinskog Pučkog otvorenog učilišta danas je točno u podne, a u trajanju od tri sata, otvorena gostujuća izložba odabranih radova nastalih na umjetničkim radionicama keramike i vitraja u sklopu projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“, čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Krapina.

Na radionicama je sudjelovalo ukupno 54 polaznika, a voditeljice su bile renomirane umjetnice Ljerka Njerš, Mirjana Smolić i Dominique Jurić.

Na otvorenju izložbe prisutne je u ime domaćina pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac.

O projektu i održanim radionicama govorile su ravnateljica POU-a Krapina i koordinatorica projekta Grozdana Pavlović te voditeljica projekta Vesna Kunštek.

Potpisano je i Pismo namjere o zajedničkoj suradnji pučkih otvorenih učilišta, s ciljem izrade i provedbe programa na programima u kulturi primjerenim osobama starijim od 54 godine, u čiju realizaciju bi se trebalo krenuti po završetku projekta koji je Krapinčane, među ostalim mjestima i gradovima, doveo i u Slatinu.

Ispred Grada Slatine, goste i ostale prisutne je pozdravio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, istaknuvši podatak da Pučko otvoreno učilište Slatina izuzetno dobro funkcionira te da je ovaj način suradnje između dva pučka otvorena učilišta hvale vrijedan. Gradonačelnik Ostrošić je prigodnim riječima i otvorio ovu bogatu, maštovitu i zanimljivu izložbu.

Projekt “OK! Otkrijmo kreativnost“ vrijedan je 203.032,72 kune, od čega EU sufinancira 85 posto, dok ostatak od 15 posto plaća Ministarstvo kulture. Projekt se provodi od 23. srpnja 2018. do 23. srpnja 2019. godine, a cilj mu je povećanje vidljivosti i prepoznavanje potencijala osoba starijih od 54 godine. Dva ciklusa radionica keramike i dva ciklusa radionica vitraja održana su u Galeriji grada Krapine, dok su tri jednodnevne radionice održane u domovima umirovljenika.

„Ovaj projekt donio je neka nova prijateljstva među polaznicima, od kojih su neki stigli i u Slatinu, no velika većina njih danas nije mogla doći, jer su stanovnici domova. Najstariji polaznik ove radionice ima čak 93 godine., rekla je Grozdana Pavlović.

Otvorenje izložbe su uveličali svojim veselim nastupom polaznici dječjeg vrtića Zeko iz Slatine otpjevavši jednu pjesmicu.

Krapinsko POU dječicu je zauzvrat darovalo slikovnicama i bojankama o krapinskom pračovjeku.

U znak prijateljstva simbolične poklone dobili su i slatinsko POU, te Grad Slatina.

Izložbi su prisustvovali i učenici IOŠ Slatina s ravnateljem škole Mladenom Graovcem, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Ana Knežević, direktorica TZ Grada Slatine Vanja Lazić i pomoćnik direktorice TZ Hrvoje Valpovac, te kustos slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić.

Mala zakuska(domaći dizani kolači) i osvježenje u obliku soka dobro su došli na kraju samoga događaja, čemu su se najviše obradovali mali vrtićarci.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button