DOGAĐANJANASLOVNICA

Krajobrazno uređenje Slatine

Plan zelene infrastrukture za 2021.g. predstavio slatinski gradonačelnik

Tijekom ovotjednog gostovanja u programu Radio Slatine gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i voditelj Odsjeka za komunalni sustav pri Upravnom odjelu za razvoj grada Vjekoslav Hess govorili su o krajobraznom uređenju grada Slatine i prigradskih naselja.

Brojni su upiti građana bili vezani za orezivanja stabala u gradskim parkovima.

– Svako stablo ima svoj vijek trajanja stoga je neophodno pratiti njihov razvoj te prema potrebi orezati krošnju, ukloniti suhe grane ili pak cijelo stablo ukoliko ono predstavlja potencijalnu opasnost za sigurnost građana, – pojasnio je gradonačelnik naglasivši kako Grad Slatina vodi brigu o zelenoj infrastrukturi našega grada što je izrazito vidljivo unazad nekoliko godina intenzivnom sadnjom raznog bilja, cvijeća i drveća, uređenjem pločnika, dječjih igrališta, platoa…

Tako je u proteklom trogodišnjem razdoblju samo u Slatini posađeno oko 150 sadnica različitog drveća.

U Ulici Ante Kovačića posađeno je nekoliko sadnica poljskog javora, odnosno klena i smaragdne tuje, Ulica braće Radić dobila je cijeli drvored klena te nekoliko javora tridenta i japanske trešnje kojom su ukrašene i ulice Kolodvorska i Bana Jelačića.  
Duž Ulice kralja Zvonimira posađene su sadnice kuglastog javora, Thunbergove žutike, likvidambara i jablana.         
Likvidambar krasi i Mlinsku, kao i Ulicu Nikole Šubića Zrinskog koja je dobila i petnaestak šarenolisnih javora. Poljski jasen dominira na Trgu Ruđera Boškovića i u Ulici Vladimira Nazora koja je osvježena i planinskom jarebikom, dok je Trg Svetog Josipa dobio dodatno zelenilo sadnjom javora tridenta i hrasta lužnjaka.
Uz smaragdnu tuju i japansku kriptomeriju nekoliko je japanskih ukrasnih trešanja posađeno i na gradskom groblju u Slatini koje bi prema „zelenom“ planu za 2021. godinu uz Ulicu Tina Ujevića trebalo dobiti tridesetak zimzelenih grmova lovorvišnje, a groblje u prigradskom naselju Bakić nekoliko sadnica običnog javora, paulovnije i crvenog hrasta.

Osim uređenja Parka 136. slatinske brigade plan je u ovoj godini posaditi i desetak likvidambara na Trgu sv. Josipa iza Vatrogasne postaje, te drvored kuglaste katalpe i gorsko-kuglastog javora u Ulici Vladimira Nazora, od Mlinske ulice do kružnog toka na slatinskoj obilaznici.

Osim toga planira se i sadnja stabala u zelenom pojasu uz prometnice u Poduzetničkoj zoni Turbina 2.

Naime, u sklopu projekta izgradnje istočnog i zapadnog kraka prometnica u Poduzetničkoj zoni Turbina 2, koji je upravo započeo s realizacijom, a sufinancira se iz EU sredstva, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija -Unapređenje poduzetničke infrastrukture, odradit će se i hortikulturno uređenje preko 15.000 m2 zelenih površina.
U sklopu ovog projekta bit će posađeno ukupno 530 sadnica starosti 5-7 godina, visine 3-3,5 m, opsega debla 18-20 cm, dobro razvijene krošnje karakteristične za pojedinu vrstu: jasena, ginka, tulipanovca, likvidambara, platane i velelisne lipe.            
(mf/Foto: Mihaela Feldi)    

Arhivske fotografije

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button