DOGAĐANJANASLOVNICA

Krajem lipnja bit će objavljeni javni pozivi za popisivače stanovništva koji će zaraditi od pet do šest tisuća kuna, trebat će ih 8.000

Svakih deset godina, s ciljem prikupljanja podataka o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim i svim drugim obilježjima, na području Republike Hrvatske provodi se popis stanovništva. Tako je i ova, 2021. godina prema ustaljenom rasporedu predviđena za provođenje jednog od najvećih i najopsežnijih istraživanja nužnih državnoj upravi za izradu gospodarskih, socijalnih, ali i društvenih politika.

Predviđanja stručnjaka i demografa kažu kako će ovogodišnji popis stanovništva zbog brojnih ekonomskih, gospodarskih, ali i zdravstvenih razloga i prilika pokazati kako naša država nema ni puna četiri milijuna stanovnika, za razliku od njih 4.284.889, koliko je pokazao popis proveden u travnju 2011. Slična su predviđanja i za Osijek, koji je prije deset godina imao 107.784 stanovnika, a sada bolji poznavatelji prilika smatraju da će taj broj biti ispod 100 tisuća.

S obzirom na to da će znatan dio stanovništva biti cijepljen ili preboljeti virus, u Državnom zavodu za statistiku u rujnu očekuju povoljnu epidemiološku situaciju, koja će omogućiti uspješno provođenje popisa stanovništva 2021. U svakom slučaju, u DZS-u napominju kako će pratiti preporuke i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite i u skladu s tim postupati.

– Ono po čemu će ovaj popis biti jedinstven za naše stanovništvo jest činjenica da će to biti prvi digitalni popis, koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina, te da će građani moći sami izabrati način popisivanja. U prvoj fazi osobe će se moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan u elektroničkom sustavu e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju. Ono što je bitno naglasiti kod samostalnog popisivanja jest da će u cijelom kućanstvu biti dovoljna jedna osoba koja je registrirana u sustavu e-Građani i moći će popisati sve druge osobe u svom kućanstvu. Znači, za samopopisivanje potrebno je da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da se koristi sustavom e-Građani. Ako nitko iz kućanstva ne bude u sustavu e-Građani u vrijeme popisa ili se ne bude mogao sam popisati, popisat će ga popisivači u drugoj fazi popisa – kaže glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Sve popisne jedinice koje nisu samostalno popisane popisivat će popisivači na terenu u osobnom intervjuu sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja.

– Zadatak će im biti obići sve adrese, uključujući i ona kućanstva koja su se popisala samostalno, kako bi od njih preuzeli kontrolnu šifru koju su dobili na kraju provedenog samopopisivanja, kao dokaz da su se uspješno popisali. Ono što je bitno naglasiti za naše građane jest da su svi individualni podatci prikupljeni popisom stanovništva statistički povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju u zbirnom obliku. Prema Zakonu o službenoj statistici, povjerljivi statistički podaci iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno i ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza izvještajnih jedinica kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe ili za provjeru izvještajnih jedinica – naglašava Brković. Kaže također da su pripreme za popis 2021. kontinuirane i teku prema planu popisnih aktivnosti.

Prva faza, samopopisivanje stanovništva, provela bi se od 13. do 26. rujna, a druga faza, popisivanje na terenu, od 27. rujna do 17. listopada. Predloženo je također propisati da se iznimno, ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve jedinice, popis može produžiti do 29. listopada. Ono što je zanimljivo za građane jest da će za ovogodišnji popis stanovništva biti angažirano osam tisuća popisivača. Javni poziv za prijave za popisivače i kontrolore bit će objavljen na stranicama Državnog zavoda za statistiku krajem lipnja, a obavijest o tome bit će poslana i medijima.

– Nakon zaprimljenih prijava i selekcijskog testiranja bit će odabrani kandidati koji će obavljati poslove popisivanja na terenu, u drugoj fazi popisivanja (CAPI metoda). Zainteresirane osobe za popisivače, uključujući i osobe s invaliditetom, moći će se prijaviti e-prijavom na internetskim stranicama Zavoda. Planiramo online edukaciju krajem kolovoza i početkom rujna. Glavni kriterij za popisivače su punoljetnost, završena najmanje srednja škola i informatička pismenost. Prijavljene osobe trebat će ispuniti test koji sadržava pitanja o osobnim podatcima, iskustvu u poslovima anketiranja, pitanja o informatičkoj pismenosti i demografska pitanja te će se na temelju postignutih bodova izraditi rang-lista popisivača. Zarada popisivača ovisit će o broju popisanih jedinica, a prosječno će moći zaraditi između pet i šest tisuća kuna – tvrde u DZS-u, nadajući se svemu najboljem te da će popis 2021. biti proveden u rujnu i listopadu ove godine.

S obzirom na to da se sada učestalo govori o digitalnim potvrdama, ili COVID putovnicama, u DZS-u kažu da ih popisivači tijekom terenskog rada neće provjeravati.  Što god rezultati pokazali, iznimno je važno za cijelu državu i društvo da se popis provede i ostvari kontinuitet. Naime, popisi stanovništva zaista su rijetki, a od 1857. godine, kada se proveo prvi moderni popis na području Republike Hrvatske, do danas popis je odgođen samo jednom, i to 1941. zbog izbijanja Drugog svjetskog rata. Ovogodišnji je popis stanovništva prvotno planiran za travanj, a onda je zbog aktualne pandemije koronavirusa prvo odgođen za lipanj, a potom zbog loše epidemiološke situacije premješten za rujan ove godine. Hrvatska u tome ni danas nije jedinstven slučaj jer je popis, zbog pandemije koja je pogodila cijeli svijet, odgođen i diljem Europe i svijeta, među ostalima u Njemačkoj, Irskoj, Cipru, Grčkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Portugalu, Luksemburgu, Ukrajini i Rusiji.
(www.glas-slavonije.hr/Foto: Ilustracija)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button