DOGAĐANJANASLOVNICAPOLJOPRIVREDA

Kozički osnovnoškolci posjetom OPG-u Medved obilježili Svjetski dan pčela

Albert Einstein početkom 20. stoljeća rekao je: „Nestanu li pčele s lica Zemlje, čovjeku kao vrsti neće preostati više od četiri godine života. Bez pčela nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, nema ni ljudi.“

Danas su učenici od 1. do 4. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, Područne škole Kozice posjetili OPG Medved u Kozicama.

Ukupno 26 učenika pod vodstvom učiteljica Jasne Lulić i Vesne Bičanić i dvije gošće iz Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba iskoristili su obilježavanje Svjetskog dana pčela koji je dio školskog kurikuluma za posjetu obitelji Medved.

Tom prilikom imali su priliku uvjeriti se uživo kako se proizvodi med i od domaćina Darija i Biljane Medved čuti kratku edukaciju o pčelarstvu. Učenici su mogli saznati više informacija o pčelarskoj opremi, alatima i strojevima, pčelinjim proizvodima, ali i o vrstama i građi pčela.

Nakon obilaska pogona za obradu meda domaćini su za male goste organizirali i kratki kviz o tome što su naučili tijekom posjeta. Učenici su bili podijeljeni u tri grupe, a sami učenici su odlučivali tko je dao najtočniji i najopširniji odgovor. Pobjednik iz svake grupe mogao je po vlastitom izboru izabrati nagradu odnosno neki od izloženih pčelinjih proizvoda.

Puni dojmova i novih spoznaja o pčelama, njihovoj funkciji i značaju za biljni svijet i sve nas, a nakon što su ih ljubazni domaćini počastili s domaćim lepinjama učenici su se vratili u svoju školu.

Prisutnost pčela pokazatelj je zdravlja okoliša. Naš opstanak ovisi o pčelama jer one su najvažniji oprašivači biljaka na planetu, što znači da su ključne za proizvodnju hrane. No, broj ovih plemenitih kukaca alarmantno se smanjuje zbog nekontrolirane uporabe insekticida i pesticida, klimatskih promjena i tehnoloških elektromagnetskih zračenja. (Marijo Kokorić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button