DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

Korak dobrote s Mateom Đuzel Doner

Svatko od nas ima dobre želje za ljude oko sebe, za čovječanstvo. Svi mi želimo što ljepši i bolji svijet u kojem živimo, ali zapitajmo se, koliko nas poduzme ili učini nešto konkretno? Kada bi svi napravili bar jedan mali korak k ostvarenju tih naših dobrih želja, pa da one ne ostanu samo želje – svijet bi bio ljepše mjesto.

Matea Đuzel Doner upravo to čini. Trudi se svojim radom pomoći drugima i u isto vrijeme im biti primjer.

– Od malena sam znala da želim na neki način pomagati ljudima i zajednici. Primjer su mi bili roditelji koji su me odgajali u duhu da pomažem drugima. Po završetku osnovne škole, upisala sam gimnaziju, nakon koje sam htjela upisati kriminalistiku, ali nisam “upala”, pa sam završila ekonomiju i stekla zvanje stručnog specijalista ekonomije. Ali životni put me je ipak poveo k ostvarenju moje želje iz djetinjstva i počela sam raditi kao asistent u nastavi. Vidjela sam natječaj za odgajatelja u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Virovitici i javila se. To je put i moj cilj, pomagati drugima, u ovom slučaju djeci od 1. do 8. razreda osnovne škole. Centar djeluje kao poludnevni boravak pri Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici. Trenutno imam 12 učenika. Problemi s uspjehom u školi u svakom djetetu ima različiti uzrok i ja, u suradnji s nastavnicima i roditeljima, pokušavam doprijeti do te djece i motivirati ih na rad na sebi i na stjecanju samopouzdanja.

Nije uvijek lako i nekad su pomaci vrlo mali, ali to zadovoljstvo na kraju dana, da si dao sve od sebe i da vrijedi ustrajati, tjeraju me da se još više trudim.

Nagrada je, recimo, kada me posjete srednjoškolci, koji su nekada bili u mom poludnevnom boravku, da me posjete i pohvale se nekim svojim uspjehom i zahvale mi. Taj osjećaj je neprocjenjiv, – sa žarom priča naša sugovornica.

– Idem već dvije godine na program „Realitetne psihoterapije“ i želja mi je završiti još tri i steći zvanje psihoterapeuta, – kaže Matea. 

Matea je i predsjednica Dobrovoljnog vatrogasnih društva Voćin i uspjela je društvo dići na višu razinu. Uz istu primjenu rada na zajedništvu i humanosti, društvo je izgradilo novi prostor, dobilo vozila i djeluje uspješno i složno za primjer drugima. Također je i zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ. Budući da ima supruga i dvoje djece, uspije se organizirati i provesti i s njima kvalitetno vrijeme, a ne rijetko i obitelj sudjeluje u vatrogasnim vježbama i druženjem.

– Ako se dobro organiziram, sve se stigne, a moj posao, zalaganje u DVD-u i obitelj se isprepliću i svoja dosadašnja znanja i zapažanja primjenjujem u svakoj prilici. Jer čovjek uči dok je živ i učenje nikada ne prestaje. Trebamo raditi na sebi, mijenjati sebe i na taj način biti primjer drugima, – poruka je koju je Matea poslala na kraju emisije.

Ako smo uspjele doprijeti do slušatelja da netko već sutra napravi mali korak dobrote, na bilo koji način, za nas je velika stvar.

Našoj sugovornici hvala na razgovoru i puno uspjeha na svim poljima… vidimo se s još boljom pričom i još ljepšom budućnosti!

Ratka Turk i Zvonko Štimac 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button