DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Korak bliže geotermalnim saznanjima za područja Slatine, Orahovice i Nove Bukovice – Potpisani ugovori o izradi studije njihovog geotermalnog potencijala

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, potpisao je četiri grupe ugovora ukupne vrijednosti 568.000,00 kuna vezanih za projekt „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“, odnosno, ugovore izrade „studija procjene geotermalnog potencijala za područja, Slatine, Orahovice i Nove Bukovice, te izradu Studije procjene hidro geotermalnog potencijala Virovitičko-podravske županije.

Ugovori su potpisani s direktoricom Željkom Sladović iz tvrtke Geoda consulting koja je zastupala zajednicu ponuditelja Geoda consulting d.o.o. i Inženjerski biro d.o.o, te s Draženom Jakšićem, ravnateljem Energetskog instituta Hrvoje Požar koji je zastupao zajednicu ponuditelja, Energetski institut Hrvoje Požar i Geotermalna energija d.o.o.

  • Nakon Virovitice idemo korak bliže geotermalnim saznanjima područja Slatine, Orahovice i Nove Bukovice. Kada ovaj projekt završi, dobit ćemo podlogu i saznanja geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije, a time se otvara mogućnost ulaganja u poljoprivredu kroz stakleničku i plasteničku proizvodnju, razvoj turizma, ali i potencijal za proizvodnju električne energije i direktnog korištenja toplinske energije – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz kojeg su potpisivanju nazočile i pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ Jasna Abramović i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

Već ranije, potpisan je i ugovor koji se ticao izrade Idejnog projekta koji se odnosio na zahvat u Istražnom prostoru geotermalne vode „Virovitica-2“. Glavni cilj studije za područja gradova Orahovica i Slatina, općine Nova Bukovica, te hidro geotermalnog potencijala VPŽ, je pregled i procjena geotermalnog potencijala uz izdvajanje potencijalnih prostora za istraživanje geotermalnih voda u cilju pridobivanja geotermalnih voda i njihovog korištenja u energetske svrhe, a sve prema zakonu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Energetski potencijal geotermalne vode odnosi se na potencijal za proizvodnju električne energije i na potencijal za direktno korištenje topline.

Ovi ugovori dio su projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“, ukupne vrijednost 3.941.767,50 kuna, a vezanih uz dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button