ŽUPANIJA

Korak bliže Centru za pametnu poljoprivredu: Potpisana dva ugovora za uspostavu i upravljanje centrom, te o potencijalu razvoja pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović i direktor tvrtke Key project Mate Krišto, potpisali su ugovore o izradi plana uspostave i upravljanja Centrom za pametnu poljoprivredu i informacijsko komunikacijske tehnologije, te o izradi analize potencijala za razvoj pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Oba ugovora ukupne su vrijednosti 177.000,00 kuna. Osoba zadužena za provedbu ugovora je pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ, Bojan Mijok, koji je i nazočio potpisu ugovora.

Centar za pametnu poljoprivredu će se nalaziti u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici, Tehnološko inovacijskog centra te će predstavljati žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti. Cilj centra je stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede, tako i ICT sektora, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina. Približit će se poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji, poticati uvođenje inovacije u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvoriti novi koncept – Pametna poljoprivreda.

Projektom je cilj, uz osnivanje, izgradnju, opremanje i edukaciju djelatnika centra pametne poljoprivrede kao središnjeg sustava za prihvat i obradu podataka, razvoj naprednih algoritama i metodologija uspostavile i DEMO farme na području županije s primjenom pametnih rješenja. DEMO farme će omogućiti stvaranje optimalnih uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju i definiranju sustava za podršku odlučivanju za cjelokupno upravljanje farmom s ciljem optimizacije povrata na ulazne podatke uz očuvanje resursa. Cilj centra je stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede, tako i sektora informacijsko komunikacijskih tehnologija, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija te razvoj pametnih vještina (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button